"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Ψήφος εθνικοποίησης του πετρελαίου

Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Με ενθουσιασμό στο εσωτερικό και αντιδράσεις στο εξωτερικό έγινε δεκτή η επικείμενη εθνικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας YPF της Αργεντινής, στιγμή που η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες χαρακτήρισε «ιστορική» και αφιέρωσε στη μνήμη του συζύγου της.

Θέλοντας να έρθει σε ρήξη με τη δεκαετία του '90 και μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων που πολλοί θεωρούν υπεύθυνες για τη χρεοκοπία της χώρας το 2001- τη μεγαλύτερη στην ιστορία- και να συνεχίσει το έργο του Νέστορ Κίρσνερ, η πρόεδρος της Αργεντινής έχει δρομολογήσει το νομοσχέδιο της εθνικοποίησης της YPF, το 57,4% της οποίας ανήκει στην ισπανική Repsol.

Με 63 ψήφους υπέρ (3 κατά), το νομοσχέδιο, το οποίο δίνει το 51% της εταιρείας στο κράτος και τις επαρχίες παραγωγής της Αργεντινής, εγκρίθηκε στη Γερουσία και αναμένεται να έχει την ίδια τύχη στη Βουλή, τα σώματα της οποίας ελέγχονται από τους συμμάχους της προέδρου. Το νομοσχέδιο υποστηρίζουν και μέλη της αντιπολίτευσης αλλά και συντριπτικό ποσοστό του λαού (το 62%, σύμφωνα με δημοσκόπηση).

«Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί απόφαση που προέκυψε τυχαία ή από ιδιοτροπία», αλλά «λογικό αποτέλεσμα που απορρέει από την ανάγκη να αντιστραφεί η λογική της ελεύθερης αγοράς στην ενεργειακή πολιτική», δήλωσε ο γερουσιαστής του κυβερνώντος κόμματος, Μ. Φουέντες.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τη μητρική ισπανική εταιρεία, η οποία απέκτησε το μεγαλύτερο μερίδιο της YPF to 1999, μετά από 70 χρόνια πλήρους κρατικού ελέγχου, ότι έχει υποεπενδύσει στην Αργεντινή, κατηγορία που η Repsol απορρίπτει.

Η επικείμενη εθνικοποίηση έχει ανησυχήσει τους επενδυτές και τους εμπορικούς εταίρους που αναμένουν μείωση των εισαγωγών και οι οίκοι αξιολόγησης Moody's και S&P προειδοποιούν το Μπουένος Αϊρες ότι η κίνηση θα εντείνει την οικονομική του απομόνωση σε μια εποχή αργής ανάπτυξης.

Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι δεν αποκλείεται να παραπέμψει το θέμα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και η Μαδρίτη σε αντίποινα έχει απειλήσει να σταματήσει τις εισαγωγές βιοντίζελ ύψους πολλών εκατ. δολαρίων από την Αργεντινή.

Σε ομιλία της την Τρίτη η Φεράντες παραδέχθηκε ότι ένιωθε νευρικότητα την ώρα που ανακοίνωνε το νομοσχέδιο: «Οχι νευρικότητα λόγω ανασφάλειας ή αμφιβολιών. Αντιθέτως. Αυτό που με αναστάτωσε ήταν ότι εκείνος (Κίρσνερ) δεν μπορεί να ζήσει αυτή την ιστορική στιγμή».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: