"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Tα "ψιλά" κέρματα υπό κατάργηση!

Με χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ολλανδία και η Νέα Ζηλανδία να έχουν καταργήσει τα μικρής αξίας νομίσματά τους και ειδικά εκείνο το ενός λεπτού (επίσης σεντ, πένα), η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εξετάζουν το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Times, τουλάχιστον το 25% των Βρετανών συμφωνούν με την κατάργηση της βρετανικής πένας (penny), ενώ αντίστοιχο ποσοστό δηλώνει ότι τοποθετεί τα χάλκινα νομίσματα σε βαζάκια που πιθανόν να μην ανοιχθούν ποτέ, τα χάνει ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ ή δεν τα δέχεται ως ρέστα στις συναλλαγές του. 

 Συγκεκριμένα, τα νομίσματα της μίας πένας είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλή μεταξύ των νέων, οι οποίοι σε ποσοστό 33% επιθυμούν την κατάργησή τους. Αντίθετα, μόλις το 2% των ηλικιωμένων 55-64 χρόνων θέλουν να δουν το μικρότερο εκ των νομισμάτων να φεύγει. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, ίσως συμβαίνει επειδή όταν οι σημερινοί ηλικιωμένοι ήταν νέοι, η πένα είχε μεγαλύτερη αξία. Σήμερα η αξία μίας πένας έχει μειωθεί στο ένα δωδέκατο της αξίας που είχε το 1971.


«Βαραίνουν τις τσέπες σας. Οι καταστηματάρχες μισούν να τα μετρούν. Στην πραγματικότητα δεν αξίζουν τίποτε. Γιατί, μα γιατί, η Αμερική δεν μπορεί να εξαφανίσει τα σεντ της;» έγραψε η αμερικανική εφημερίδα νωρίτερα αυτό τον μήνα και ενώ είχε προηγηθεί η κατάργηση του αντίστοιχου νομίσματος στον Καναδά.  

Η Σουηδία είναι πρωτοπόρος στην κατάργηση των μικρής αξίας νομισμάτων αφού το 1971 απέσυρε από την κυκλοφορία τα νομίσματα του ενός και δύο λεπτών (ore) και μέχρι το 1972 είχε καταργήσει τα νομίσματα των πέντε, δέκα και 25 λεπτών. Το 2009 κατήργησε και το 50λεπτο. Την περασμένη δεκαετία η Βραζιλία, η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία και η Ελβετία επίσης κατήργησαν τα πολύ μικρά τους νομίσματα. Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας υπόσχεται ότι «η κοινή γνώμη θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν» πριν αποφασίσει αν επίσης θα προχωρήσει στην κατάργηση της βρετανικής πένας. 

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: