"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ: Eπίδειξη ισχύος προς τις ΗΠΑ με κοινή ναυτική άσκηση στην Κίτρινη Θάλασσα

Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Επίδειξη δύναµης µε σαφέστατο µήνυµα προς τις ΗΠΑ αποτελεί η κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας και Κίνας, η οποία ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει συνολικά έξι ηµέρες.

Η άσκηση που διεξάγεται στην Κίτρινη Θάλασσα, στις ανατολικές ακτές της Κίνας, γίνεται µε τη συµµετοχή 4.000 Κινέζων στρατιωτών, 16 πλοίων και δύο υποβρυχίων, ενώ η Μόσχα στέλνει επτά πολεµικά σκάφη. Παρότι οι δύο χώρες έχουν κάνει ήδη τέσσερα κοινά γυµνάσια από το 2005, είναι η πρώτη φορά που προχωρούν σε τόσο µεγάλης έκτασης άσκηση, γεγονός που δείχνει τη µεγαλύτερη προσέγγιση µεταξύ τους.

Πεκίνο και Μόσχα απέφυγαν στις επίσηµες ανακοινώσεις τους να δώσουν πολιτική χροιά, κάνοντας λόγο για µια άσκηση που έχει προγραµµατιστεί εδώ και πολύ καιρό και στοχεύει στη «διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Ωστόσο δύσκολα µπορεί να ερµηνευτεί διαφορετικά η κίνηση αυτή, παρά ως απάντηση στις προθέσεις της Ουάσιγκτον να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή του Ειρηνικού. Πριν από λίγο καιρό, ο Μπαράκ Οµπάµα διεµήνυσε ότι η συγκεκριµένη ζώνη αποτελεί το νέο κέντρο βάρους της αµερικανικής εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που έδωσε το έναυσµα για να… επισηµοποιηθεί η εδώ και καιρό «υπόγεια» µάχη εξουσίας µεταξύ των τριών δυνάµεων για τον έλεγχο της περιοχής.

Ειδικά η αυξανόµενη επιρροή της Κίνας έχει θορυβήσει τον Λευκό Οίκο, που θέλει να εµποδίσει την κινεζική «επέλαση» και να διευρύνει τη δική του στρατιωτική και οικονοµική διείσδυση.

Εξ ου και η απόφαση της Ουάσιγκτον να κάνει το ίδιο ακριβώς διάστηµα κοινά γυµνάσια µε τις Φιλιππίνες, που έχουν ανοιχτό µέτωπο µε την Κίνα. Τα γυµνάσια που ονοµάζονται «Balikatan 2012», δηλαδή «ώµος µε ώµο» ή κοινώς, «πλάι-πλάι», διεξάγονται µε τη συµµετοχή 6.800 στρατιωτών, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι Αµερικανοί.

Οι υπόλοιποι προέρχονται από τις Φιλιππίνες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Η δυσαρέσκεια του Πεκίνου για την εξέλιξη αυτή ήταν εµφανής σε δηµοσίευµα της επίσηµης εφηµερίδας του κινεζικού στρατού, όπου επικρίνεται η συµµετοχή της Ουάσιγκτον στην άσκηση, µε την αιτιολογία ότι θα οξύνει τα ήδη υπάρχοντα προβλήµατα στην περιοχή.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ
Πυρετός διενέξεων στην περιοχή

Η κοινή ναυτική άσκηση Μόσχας - Πεκίνου έρχεται σε μια στιγμή σοβαρών εντάσεων μεταξύ της Κίνας και αρκετών γειτόνων της. Κίνα και Ιαπωνία ερίζουν για την κυριότητα αρκετών νησιών στον νότιο Ειρηνικό, όπου υπάρχει άφθονη αλιεία και θεωρείται ότι κρύβονται σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα. Τα ίδια νησιά έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον επίσης του Βιετνάμ, της Ταϊβάν, της Μαλαισίας και του σουλτανάτου του Μπρούνεϊ, που διατηρούν μάλιστα και κάποια στρατιωτική παρουσία εκεί. Διένεξη υπάρχει επίσης και με τις Φιλιππίνες, για τα νησιά Σπράτλι, από όπου διέρχονται σημαντικές εμπορικές οδοί και ταυτόχρονα εκτιμάται ότι έχουν πλούσιο υπέδαφος.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: