"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ: Κερδίζουν την Ομογένεια τα νέα ελληνικά σχολεία στις ΗΠΑ

Της Ιωαννας Φωτιαδη

«Δεινότερο της οικονομικής κρίσης είναι το πλήγμα που έχει δεχθεί η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και δη στην Αμερική», σχολιάζει με πικρία η κ. Στέλλα Κοκόλη, πρόεδρος της επιτροπής παιδείας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στην Αμερική. Η κ. Κοκόλη εκτιμά ότι η επούλωση του πληγωμένου προφίλ της χώρας μας μπορεί να απαιτήσει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας... «Δεκάδες κακόβουλα δημοσιεύματα αναπαράγουν αρνητικά στερεότυπα για τους Ελληνες», περιγράφει η Ελληνοαμερικανίδα. Ολα αυτά δεν αφήνουν ανεπηρέαστο το κοινό. «Με προσεγγίζουν συχνά έντονα θορυβημένοι ακόμα και Ελληνοαμερικανοί δεύτερης και τρίτης γενιά, που αρχίζουν να κρατούν αποστάσεις από τη χώρα καταγωγής τους».

Παράλληλα, αυξάνεται το ενδιαφέρον Ελλήνων που θέλουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ. Δεκάδες τηλέφωνα και emails από ενδιαφερόμενους λαμβάνει η Ελληνοαμερικανίδα εκπαιδευτικός. «Πρόκειται για νέους πτυχιούχους, μεταξύ των οποίων πολλές κοπέλες, που μου περιγράφουν το αδιέξοδό τους». Τα αγωνιώδη τηλεφωνήματα ξυπνούν ανάμεικτα συναισθήματα στην κ. Κοκόλη. «Ως Ελληνίδα θλίβομαι που η πατρίδα μου χάνει τον ανθό της νεολαίας της, αλλά ως μητέρα και γιαγιά νιώθω την ανάγκη τους για δημιουργία και εξέλιξη, για μια νέα αρχή σε ένα διαφορετικό περιβάλλον». Η ίδια έφυγε το 1966 από την Ελλάδα, έχοντας ήδη το πτυχίο της Παντείου ανά χείρας. «Ηταν δύσκολα χρόνια και τότε», θυμάται. Τελικά, η ίδια συνέχισε με σπουδές στην ελληνική και αγγλική Φιλολογία και εργάστηκε 42 χρόνια στην εκπαίδευση.

Σήμερα, έχει στρέψει όλη της την ενέργεια στην οργάνωση και τόνωση της ελληνικής εκπαίδευσης. Στις ΗΠΑ υπάρχουν ελληνικά σχολεία της Αρχιεπισκοπής που διοικούνται από τις Κοινότητες, ενώ έχουν ιδρυθεί από συλλόγους και ιδιωτικά σχολεία υψηλού επιπέδου, όπου οι ενδιαφερόμενοι διδάσκονται ελληνική γλώσσα, παραδοσιακούς χορούς ακόμα και μαγειρική. Ωστόσο, η Ελληνοαμερικανίδα εκπαιδευτικός θεωρεί ότι το μέλλον της ελληνικής παιδείας βρίσκεται στα charters schools, έναν θεσμό που υπάρχει στην Αμερική εδώ και δεκαετίες, αλλά η ελληνική Ομογένεια δεν τον είχε «αγκαλιάσει» επαρκώς στο παρελθόν. «Πρόκειται για δημόσιο αμερικανικό σχολείο, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πολιτειακό Υπουργείο και ακολουθεί το εγκεκριμένο πρόγραμμα μαθημάτων», διευκρινίζει. «Παράλληλα, όμως, έχει την ευελιξία των πολυπολιτισμικών σχολείων, αφού προβλέπεται η διδασκαλία μιας δεύτερης γλώσσας και εθνικής Ιστορίας». Ετσι, λειτουργούν σε όλη τη χώρα charters schools ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, τουρκικά... «Τα εν λόγω σχολεία τη στιγμή αυτή στεγάζονται σε ελληνικής ιδιοκτησίας κτίρια, διοικούνται από Ελληνες, ωστόσο η μόνη οικονομική συμβολή από ελληνικής πλευράς είναι οι αποσπασμένοι Ελληνες εκπαιδευτικοί». 

Η αγωνία της συνομιλήτριάς μας επικεντρώνεται στο τι μέλλει γενέσθαι από Σεπτέμβριο, σε πιθανή διακοπή του επιμισθίου. «Αναζητούμε λύση, προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να μη μας εγκαταλείψουν: σκεπτόμαστε είτε να αναλάβουμε ως Ομογένεια μέρος του κόστους είτε να εξασφαλίσουμε μια μικρή παράταση, προκειμένου να εκπαιδεύσουμε ομογενείς καθηγητές στη διδασκαλία Ελληνικών». Ταυτόχρονα, εδώ και δύο χρόνια σημειώνεται έλλειψη διδακτικών βιβλίων «εν προκειμένω υπάρχουν τα εγχειρίδια, αλλά οι αρμόδιοι μάς λένε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αποστολή τους στις ΗΠΑ».

«Η συνέχιση της λειτουργίας ελληνικών charters schools είναι μεγάλης σημασίας», σημειώνει «τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά». Στα charters schools δεν φοιτούν μόνον μαθητές ελληνικής καταγωγής. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι Αμερικανοί που ενδιαφέρονται να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να γνωρίσουν τον ελληνικό πολιτισμό. Είναι ιδιαίτερα περιζήτητα σχολεία, σε πέντε εξ αυτών μάλιστα υπάρχει μακρά λίστα αναμονής. Οι Ελληνοαμερικανοί δεύτερης και τρίτης γενιάς δείχνουν πλέον σαφή προτίμηση προς τα αμερικανικά σχολεία έναντι των αμιγώς ελληνικών. «Στο αεροπλάνο συνταξίδευα με μια νεαρή Αμερικανίδα, που μου ζητούσε να μιλάμε στα ελληνικά για να κάνει πρακτική», διηγείται «ήταν απόφοιτος charter school». Η ίδια πιστεύει «ότι διατηρώντας ανοιχτά αυτά τα σχολεία εργαζόμαστε συστηματικά στην αποκατάσταση της διεθνούς μας εικόνας».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: