"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: Ολόκληρη η Ελλάδα στο Google-museum

Του Γιώργου Βαϊλάκη

Τη δυνατότητα να θαυμάσει -σε μοναδική ανάλυση- μερικά από τα ομορφότερα έργα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς θα έχει πλέον ο επισκέπτης του διαδικτύου χάρη στην ολοκλήρωση του πιο πρόσφατου προγράμματος της Google.

Ο λόγος για το εκπληκτικό Google Art (www.googleartproject.com ), μέσα από το οποίο θα μπορεί κανείς να επισκέπτεται στο διαδίκτυο το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, τη βυζαντινή συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και τα ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Μάλιστα, η συγκεκριμένη συνεργασία της Google με τα μουσεία της Ακρόπολης, του Μπενάκη και της Κυκλαδικής Τέχνης αποτελεί μέρος της διεύρυνσης του Art Project, που είχε ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2011 με 17 μουσεία σε 9 χώρες και το οποίο πλέον μετρά 151 εταίρους-μουσεία σε 40 χώρες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη περισσότερα από 30.000 αντικείμενα τέχνης -διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση- ενώ ειδικά το Μουσείο της Ακρόπολης αποτελεί ένα από τα 46 πολιτιστικά ιδρύματα στα οποία δίνεται η δυνατότητα στο «διαδικτυακό επισκέπτη» -με τη χρήση της τεχνολογίας Street View- να περιηγηθεί στις αίθουσες του μουσείου και να θαυμάσει τα εκθέματα από όλες τις πλευρές τους, καθώς αυτά στέκονται ελεύθερα στο χώρο.

Με άλλα λόγια, οι χρήστες μπορούν πλέον να ξεναγηθούν με θέα 360 μοιρών από την άνεση του σπιτιού τους και να απολαύσουν λεπτομέρειες των έργων από μικρή απόσταση χάρη στις γιγάντιες εικόνες των 2 Gigapixel.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής, «αν και τα αρχαιολογικά μουσεία δεν δέχονται εύκολα τα τεχνολογικά επιτεύγματα, τολμήσαμε τα τρία μουσεία να ξεκινήσουμε έναν διάλογο με την τεχνολογία. Και αυτή είναι μόνο η αρχή».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος υπογράμμισε και μία επιπλέον σημασία του εγχειρήματος: «Το στοίχημα είναι να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε τον ελληνικό πολιτισμό και η ψηφιοποίηση τα κάνει και τα δύο. Εκτός από το ότι μέσα από το διαδίκτυο προβάλλεις τον πολιτισμό σου, με την ψηφιοποίηση μπορείς να αποδείξεις τι είναι αυτό που σου ανήκει».

Κατά τα άλλα, το «πρότζεκτ» περιλαμβάνει ήδη έργα από μουσεία και ιδρύματα όπως η Tate Gallery του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, η Γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας και το Μουσείο Βαν Γκογκ του Αμστερνταμ.

Οσο για τα τρία ελληνικά μουσεία, συμμετέχουν με συνολικά 693 εκθέματα, ενώ σύντομα αναμένονται και άλλα από την επικείμενη συμμετοχή του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης.

HMEΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: