"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ: «Παγώνουν» το Σένγκεν εξ αιτίας της τριτοκοσμικής Ελληνικής Μπανανίας!

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Σκόνη και θρύψαλα κοντεύει να γίνει η Συνθήκη του Σένγκεν, η οποία εξασφάλιζε την ελεύθερη διακίνηση προσώπων στις 26 χώρες της Ευρώπης που την έχουν υπογράψει. Η αιτία δεν είναι άλλη από την οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη Γηραιά Ήπειρο, αναγκάζοντας τη μία μετά την άλλη τις κυβερνήσεις να «οχυρώνονται» στα εθνικά τους σύνορα για να προστατευτούν.

Χθες, συγκεκριμένα, η Γερμανία και η Γαλλία -δύο από τα πέντε ιδρυτικά μέλη της Συνθήκης, το 1985- ξεκαθάρισαν προς την Κομισιόν ότι διατηρούν στο ακέραιο το δικαίωμα να επαναφέρουν τους ελέγχους στα σύνορά τους, όταν και εφόσον το κρίνουν αναγκαίο, ενώ δεν είναι διατεθειμένες να εκχωρήσουν αυτή την αρμοδιότητα στις Βρυξέλλες.

Σε επιστολή που έστειλαν προς τη δανική προεδρία οι υπουργοί Εσωτερικών και Ασφάλειας των δύο χωρών, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ και Κλοντ Γκεάντ, χαρακτήρισαν τη στάση τους στο θέμα αυτό «μη διαπραγματεύσιμη» - αποδεικνύοντας, έτσι, ότι η πολιτική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει τα όριά της...

Οι δύο υπουργοί, στην επιστολή τους, κάνουν λόγο για τη δυνατότητα «προσωρινής αναστολής» της ισχύος της Συνθήκης και μόνο για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση - πρακτικά, δηλαδή, για τα πολλά επόμενα χρόνια. Σημειώνουν δε ότι αυτό θα γίνεται για τις περιπτώσεις εκείνες που μια χώρα αποδεδειγμένα δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τα σύνορά της από την είσοδο παράνομων μεταναστών.

Με τον τρόπο αυτό, όπως γίνεται κατανοητό, «φωτογραφίζεται» η Ελλάδα, η οποία εκτός από το ότι βρίσκεται ήδη υπό οικονομική και πολιτική κηδεμονία, κινδυνεύει στο αμέσως επόμενο διάστημα να αντιμετωπίζεται ως... τριτοκοσμική χώρα από τις τελωνειακές και συνοριακές αρχές των εταίρων της!

Πάντως, η Ισπανία έδωσε χθες μονομερώς ένα δείγμα γραφής για το πώς θα αναστέλλεται προσωρινά η ελεύθερη διακίνηση προσώπων. Επικαλούμενη λόγους ασφαλείας κατά την επικείμενη σύνοδο της ΕΚΤ στη Βαρκελώνη, η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι αίρει την ισχύ της Συνθήκης του Σένγκεν μέχρι τις 3 Μαΐου.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: