"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Πρόσβαση σε δεδομένα ταξιδιωτών έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις ΗΠΑ

Πρόσβαση στα δεδομένα επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων «δίνει» στις Ηνωμένες Πολιτείας απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου η οποία επικυρώθηκε χθες στο Στρασβούργο με 409 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 33 αποχές και έπειτα από μήνες έντονης συζήτηση.

Η διαβίβαση δεδομένων ταξιδιωτών στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ είχε προκαλέσει έντονες συζητήσεις και διαφωνίες στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου, με ορισμένους βουλευτές να θεωρούν ότι πρόκειται για την καλύτερη δυνατή συμφωνία και άλλους να διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα.

Οι πληροφορίες στις οποίες ζητούν πρόσβαση οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν: ονόματα, διευθύνσεις, αριθμούς πιστωτικών καρτών και τηλεφωνικούς αριθμούς, ζητήματα που αφορούν την υγεία των επιβατών, ακόμα και στοιχεία για τα γεύματα που προτιμούν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του πρεσβευτή τους στην ΕΕ, «χειροκρότησαν» το ευρωπαϊκό «πράσινο φως» για τη συστηματική διαβίβαση στις αμερικανικές αρχές δεδομένων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού αγώνα.

«Οι ΗΠΑ χειροκροτούν την υιοθέτηση από το Ευρωκοινοβούλιο της συμφωνίας» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την ΕΕ που θα επιτρέψει να υπάρξει εγγύηση «της ασφάλειας των ταξιδιωτών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρεσβευτή Ουίλιαμ Κέναρντ.

Η διαβίβαση των δεδομένων «βοήθησε σε σχεδόν όλες τις μεγάλες αμερικανικές έρευνες για την τρομοκρατία στη διάρκεια των τελευταίων ετών» ώστε να συλληφθούν οι αυτουργοί επιθέσεων, διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής. 

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: