"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: 167 δισ. $ στον βυθό των Φόκλαντ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Βρετανίας και Αργεντινής, αλλά η διαμάχη παραμένει. Μάλιστα, σήμερα είναι περισσότερο έντονη από ποτέ. «Είμαστε τώρα έτοιμοι να έχουμε μια καθησυχαστική παρουσία στην περιοχή και να προστατεύσουμε τα βρετανικά συμφέροντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πλοίαρχος, Γουίλ Γουάρεντερ, καθώς το «HMS Dauntless» απέπλεε την περασμένη Τετάρτη από το λιμάνι του Πόρτσμουθ, βάζοντας πλώρη για Νότιο Ατλαντικό. Οσο για τους Αργεντινούς, αυτοί αντέδρασαν καταγγέλλοντας την «επίμονη εξύμνηση της αποικιοκρατίας», εκ μέρους του Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο διάστημα η αργεντίνικη κυβέρνηση έχει εντείνει τις πιέσεις της προς τη βρετανική πλευρά με μια σειρά από κινήσεις: αποκλείοντας όλα τα πλοία με σημαία Φόκλαντ από τα λιμάνια της (πράγμα που πλέον κάνουν, σε ένδειξη συμπαράστασης προς την Αργεντινή, και οι χώρες-μέλη της εμπορικής ένωσης Mercosur: Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) και καταθέτοντας επισήμως διαμαρτυρία εναντίον της Βρετανίας στον ΟΗΕ. 
Μάλιστα, προχωρώντας ακόμη παραπέρα, η αργεντίνικη πρεσβεία στο Λονδίνο απείλησε προ ημερών να κινηθεί δικαστικά ενάντια στις πέντε βρετανικές εταιρείες που αναζητούν πετρέλαιο στο υπέδαφος των Φόκλαντ, καθώς και ενάντια στις τράπεζες (βρετανικές και αμερικανικές) που χρηματοδοτούν τις εν λόγω έρευνες.

Πάντως το Λονδίνο δεν παρουσιάζεται διατεθειμένο να διαπραγματευτεί την κυριότητα των νησιών, ειδικά τώρα που η πετρελαϊκή Rockhopper Exploration φέρεται να έχει εντοπίσει στο αρχιπέλαγος κοιτάσματα αξίας έως και 167 δισ. δολ.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: