"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ : Δημοσιοποίησαν σε ψηφιακή μορφή τα στοιχεία της απογραφής του 1940.

Απο την ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ

Ενα παράθυρο σε έναν κόσμο οριστικά χαμένο άνοιξαν οι αμερικανικές Αρχές δημοσιοποιώντας σε ψηφιακή μορφή τα στοιχεία της απογραφής του 1940. Και ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον του κοινού που το παράθυρο... φρακάρισε και ο σχετικός ιστότοπος έφθασε στα όρια της παράλυσης: μέσα σε μόλις τέσσερις ώρες έγιναν 22 εκατομμύρια αναζητήσεις από σχεδόν δύο εκατομμύρια χρήστες. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή ψηφιακών πληροφοριών που έχουν δώσει ποτέ στη δημοσιότητα τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ. Μια συλλογή που αποκαλύπτει πόσο πολύ έχει αλλάξει η χώρα τα τελευταία 72 χρόνια - βάσει νομοθεσίας, τόσα πρέπει να περάσουν ώσπου να αρθεί το απόρρητο όσον αφορά τις προσωπικές πληροφορίες. Υπήρχαν τότε 5,1 εκατομμύρια αγρότες έναντι μόλις 613.000 σήμερα. Υπήρχαν τότε επαγγέλματα όπως «θερμαντής πριτσινιών» και «γνέστρα».

Πάντως, όπως και τώρα, έτσι και τότε οι αστέρες του κινηματογράφου κέρδιζαν πολλαπλάσια χρήματα από τον μέσο Αμερικανό. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν, για παράδειγμα, ο οποίος ήταν τότε ακόμη ηθοποιός, και η σύζυγός του, επίσης ηθοποιός, Τζέιν Γουάιμαν είχαν δηλώσει στον απογραφέα ετήσια εισοδήματα 5.000 και πλέον δολαρίων τον χρόνο και ένα σπίτι στο Λος Αντζελες αξίας περίπου 200.000 δολαρίων - ο μέσος ετήσιος μισθός το 1940 ήταν 956 δολάρια. Ανάλογος ήταν και ο τρόπος ζωής της Μίρνα Λόι, ηθοποιού του βωβού κινηματογράφου, που έκανε με επιτυχία τη μετάβαση στον ομιλούντα: τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της, ο παραγωγός Αρθουρ Χόρνμπλοου Τζούνιορ, είχαν δηλώσει ετήσια εισοδήματα άνω των 5.000 δολαρίων. Ζούσαν σε ένα σπίτι 200.000 δολαρίων και απασχολούσαν δύο υπηρέτες, οι οποίοι αμείβονταν με 960 δολάρια τον χρόνο.

Συνολικά 120.000 απογραφείς στάλθηκαν την 1η Απριλίου 1940 να απογράψουν τους 132.163.569 αμερικανούς πολίτες. Η χώρα είχε μόλις αρχίσει να βγαίνει από τη Μεγάλη Υφεση και ετοιμαζόταν, χωρίς να το γνωρίζει, να λάβει μέρος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των απογραφέντων είναι και πολλά διάσημα ονόματα -όπως ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ, που δήλωσε ως επάγγελμα «Πρόεδρος των ΗΠΑ» και ως διεύθυνση «Λεωφόρος Πενσιλβάνια, αριθμός 1600», στον Λευκό Οίκο, όπου και ζούσε, σύμφωνα με τα Αρχεία, μαζί με τη σύζυγό του, την προσωπική του γραμματέα, μία εξαδέλφη, την γκουβερνάντα και τέσσερις υπηρέτες. Ή ο 21χρονος τότε Τζέρομ Ντέιβιντ (Τζ. Ντ.) Σάλιντζερ, ο οποίος ζούσε ακόμη στο Μανχάταν και είχε μόλις εκδώσει το πρώτο του βιβλίο, πολλά χρόνια προτού απομονωθεί στο Νιου Χαμσάιρ και γράψει το περίφημο «Φύλακας στη σίκαλη».

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ. Οι απογραφείς τότε δεν «ξεπέταγαν» τη δουλειά και οι απογραφόμενοι δεν... βαριόνταν να απαντήσουν. Το βασικό ερωτηματολόγιο περιελάμβανε 34 ερωτήσεις, ενώ υπήρχαν επιπλέον 15 ερωτήσεις για ένα 5% του πληθυσμού, τυχαία επιλεγμένο. Αλλες εποχές, άλλα ήθη: στην απογραφή του 2010, όπου συμμετείχαν 309 εκατομμύρια πολίτες, το σύνθημα ήταν «δέκα ερωτήσεις σε δέκα λεπτά». 

Το 1940 τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα ήταν αυτά του βιοτέχνη και του αγρότη. Μόλις ένα 5% του πληθυσμού είχε πτυχίο πανεπιστημίου, έναντι 28% το 2010. Το 78,9% του πληθυσμού ζούσε σε αγρόκτημα με εξωτερική τουαλέτα, μόλις ένα 17,7% είχε πόσιμο νερό και 31,3% διέθετε ηλεκτρικό. Για κάθε δολάριο που κέρδιζε τότε ένας άνδρας, μία γυναίκα κέρδιζε 62 σεντς -σήμερα κερδίζει 72 σεντς, ακόμα μία ανισότητα που δεν έχει εξαλειφθεί. Η Πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό ήταν η Νέα Υόρκη, σήμερα είναι η Καλιφόρνια. Στην ηλικιακή ομάδα 20-34 ετών μόνο το 44% των ανδρών και το 29% των γυναικών είχαν δηλώσει το 1940 ότι δεν είχαν παντρευτεί ποτέ. Σήμερα τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 65,6% και 55,6%.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Εννοείται ότι όλα αυτά είναι για τους γενεαλόγους, αλλά και τους απλούς ανθρώπους που αναζητούν πληροφορίες για τους προγόνους τους πραγματικός θησαυρός. Μόνο ένα πρόβλημα υπάρχει. Η αναζήτηση στο αρχείο δεν μπορεί να γίνει με όνομα, μόνο με διεύθυνση. Υπάρχει όμως και μία ένσταση: από τους 132.163.569 απογραφέντες του 1940 περίπου 21 εκατομμύρια είναι ακόμη εν ζωή. Και κάποιες οργανώσεις που προασπίζονται την ιδιωτικότητα αντιτίθενται στη δημοσιοποίηση τόσο πολλών προσωπικών πληροφοριών για ζώντες - όχι τίποτε άλλο, αλλά στην εποχή του Ιντερνετ καραδοκούν και οι «κλέφτες ταυτοτήτων».

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: