"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: H "στρατιά" του ενός!


Θυμηθείτε μια θρυλική πρωτοβουλία καινοτομίας που ανέλαβε η επιχείρησή σας. Τώρα θυμηθείτε το πρόσωπο που ηγούνταν της προσπάθειας. Κάποιες στιγμές μπορεί να αναφερθήκατε σε αυτόν περιγράφοντας τον ως ήρωα ή ως ανόητο. Είμαστε βέβαιοι ότι του είχατε κολλήσει ένα παρατσούκλι: ο εγκέφαλος του project, ο αρχηγός της σπείρας, ο πρωταθλητής, ο ονειροπόλος, ο ιδεαλιστής, ο νταής, ο στρατηγός.

Φαίνεται πως όλοι στην εταιρεία γνωρίζουν ποιος είναι και έχουν σχηματίσει μια άποψη γι ΄αυτόν. Και ενώ εμείς πρώτοι από όλους υποστηρίζουμε ότι η καινοτομία είναι ένα ομαδικό άθλημα, θέλουμε να επισημάνουμε ότι κάθε φορά που ξεκινά πραγματικά κάτι καινούριο, υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος ηγέτη που έχει φροντίσει να συμβεί αυτό.

Όπου υπάρχει καινοτομία, υπάρχει και ένας πολεμιστής: μια στρατιά του ενός ανθρώπου. Και πρέπει να υπάρχει, διότι χωρίς ένα τέτοιο άτομο τίποτα σημαντικό δεν γίνεται πραγματικό.

Ανεξάρτητα από το αν τους συμπαθείτε ή όχι, αυτοί οι άνθρωποι έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι δημιουργοί, άνθρωποι που επικεντρώνονται -και λαμβάνουν την απαιτούμενη δράση- στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί συχνά να δείχνουν αμείλικτοι -επειδή είναι όντως.

Οι καλύτεροι "δημιουργοί" αντιμετωπίζουν τα μεγάλα εμπόδια με ακόμη μεγαλύτερο ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα. Όταν καλείστε να τους αντιμετωπίσετε, είτε θα ανεβείτε στο τρένο, είτε θα βγείτε από το δρόμο τους. Συχνά φέρουν την ταμπέλα του «τρελού», επειδή πιστεύουν στα αλήθεια πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η εμπειρία μας μάς λέει ότι αποδεικνύονται σωστοί στο τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, οι «δημιουργοί» είναι υπεύθυνοι για τις επιτυχημένες καινοτομίες. Είναι τα άτομα που αναλαμβάνουν τους κινδύνους, πραγματοποιούν επενδύσεις και επιθετικά –ενίοτε και βίαια- παλεύουν για μια ιδέα έως ότου μπει στο σωστό δρόμο.

Αν θέλετε να γευτείτε την επιτυχία, τότε συνταχθείτε, στηρίξτε τους ή γίνετε εσείς ο ίδιος «δημιουργός». Ίσως τελικά σας αρέσει αυτό που έχουν να πουν. Αν δεν το κάνετε, δεν πειράζει. Οι «δημιουργοί» αφήνουν το στίγμα τους έτσι κι αλλιώς. 

Σε μια υπεραπλουστευτική ανάλυση, καταλήξαμε πως οι «δημιουργοί’ συχνά ανήκουν σε μία από τις τρεις παρακάτω κατηγορίες:

1. Ο συνειδητοποιημένος επενδυτής κεφαλαίων
Ξέρουμε τι σκέφτεστε. «Ποιος θα ήθελε έναν ασυνείδητο επενδυτή κεφαλαίων;" Θα σας πούμε περισσότερα για αυτόν τον ιδιαίτερο τύπο πεφωτισμένου ηγέτη που σήμερα διοικεί επιχειρήσεις που υπεραποδίδουν του ανταγωνισμού.

Οι συνειδητοποιημένοι επενδυτές κεφαλαίων γνωρίζουν πώς να δημιουργούν συναισθηματική και κοινωνική αξία ταυτόχρονα για όλους τους μετόχους. Και όταν το κάνουν, ξεκινούν τις «σταυροφορίες» με στόχο την ένωση. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι καινοτόμες, επικεντρωμένες σε ένα σκοπό επιχειρήσεις δημιουργούν οικονομική αξία με εκθετικούς ρυθμούς και «προσηλυτίζουν» ολοένα περισσότερους πελάτες και εργαζόμενους χρόνο με το χρόνο. «Ξεκλειδώνουν» νέα οικονομική αξία που άλλοι έχουν χάσει.

Πώς το κάνουν;

Πάρτε για παράδειγμα τον Bryan Hansel, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Smith Electric Vehicles, κατασκευάστριας ηλεκτρικών οχημάτων. Γνωρίζει πως τα ηλεκτροκίνητα φορτηγά παράδοσης, σχολικά λεωφορεία κλπ βοηθούν να σωθεί ο πλανήτης μας. Γνωρίζει επίσης ότι για τη δημιουργία «βιώσιμου» προϊόντος πρέπει να διαθέτει ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, να βγάζει χρήματα και να έχει στο πλευρό του μια αφοσιωμένη, εξαιρετικά ικανή ομάδα.

Το να περιβάλλεστε απλώς από μια ομάδα ανθρώπων που είναι παθιασμένη με έναν στόχο και πρόθυμη να εργαστεί αφιλοκερδώς δεν έχει μέλλον. Στο άλλο άκρο, εάν η ομάδα σας επικεντρώνεται αποκλειστικά στο κέρδος, δεν θα καταφέρει να σας χαρίσει τη μέγιστη βιώσιμη κερδοφορία.

Ο Hansel είναι ρεαλιστής. Ξέρει ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να δημιουργήσει μια νέα βιομηχανία από μόνος του, ενώ αντίθετα ένας ηγέτης με οπαδούς μπορεί να φέρει το σωστό διάλογο, όραμα και στρατηγική. Γι ΄αυτό και ο ίδιος κάλεσε τους επικεφαλής των 20 μεγαλύτερων στόλων φορτηγών. Άνοιξε τα χαρτιά του. Τους έδειξε τις δυνατότητες ενός νέου τύπου επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το τολμηρό του μήνυμα προς κάθε εταιρεία ήταν: "Ή είστε όλοι μέσα ή είστε όλοι έξω."

Το αποτέλεσμα; Και οι 20 εταιρείες «συνυπέγραψαν» στην ιδέα.

2. Ο Ασεβής Επιχειρηματίας
O Michael Michalowicz έχει δημιουργήσει τρεις εταιρείες αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, πουλώντας την πρώτη του (Olmec Systems, εταιρεία ολοκλήρωσης δικτύων υπολογιστών) σε μία εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου και τη δεύτερή του (PGLA, η οποία παρέχει υπηρεσίες δεδομένων σήμανσης) σε μια εταιρεία του Fortune 500, και σήμερα διοικεί την τρίτη (Obsidian Launch, η οποία ασχολείται με το συμπεριφορικό μάρκετινγκ). Έγινε συγγραφέας του κλασικού επιχειρηματικού συγγράματος The Toilet Paper Entrepreneur και πρόσωπο της τηλεόρασης, και υπηρέτησε στη συμβουλευτική ομάδα για δεκάδες νέες μικρές επιχειρήσεις.

Αλλά το πραγματικό του επίτευγμα ήταν ότι βρήκε το σκοπό του στη ζωή. Η αποστολή του τώρα είναι να βοηθά ανθρώπους να δουν την επιχειρηματικότητα ως την απόλυτη παιδική χαρά της ζωής. Ένα μέρος για να διασκεδάσεις, να τσαλακωθείς και να είσαι ο πραγματικός σου εαυτός.

Σύμφωνα με τον Michalowicz, ο επιχειρηματίας μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε επιχείρηση να καινοτομήσει. «Το να είσαι επιχειρηματίας σημαίνει να έχεις έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Σημαίνει ότι ξέρεις τον τρόπο να μαθαίνεις από τα λάθη σου, να αναλαμβάνεις ευθύνες, να μένεις πεισματικά πιστός στις αξίες σου και να βρίσκεις χαρά δημιουργώντας πράγματα για άλλους. Εγώ προπονώ ηγέτες σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις ώστε να βρίσκουν ανθρώπους που διακατέχονται από αυτή τη νοοτροπία και να τους δίνουν μεγάλες προκλήσεις για να αντιμετωπίζουν και να λύνου. Η επιχειρηματική σκέψη είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας κουλτούρας που μπορεί να οδηγήσει σε πρωτοποριακές ιδέες πιο γρήγορα».

Ποιοι είναι οι άνθρωποι που έχουν επιχειρηματικό τρόπο σκέψης στην εταιρεία σας; Τι είδους προκλήσεις μπορείτε να τους θέσετε σήμερα για τις οποίες θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν ένα επιχειρηματικό τρόπο σκέψης;

3. Ο Πεφωτισμένος Millennial
Ο Victor Saad πρόκειται να κάνει τη διαφορά. Ο 26-χρονος Αμερικανο-αιγύπτιος Saad είναι ένα κλασικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί όταν το όραμα, το πάθος, και η τεχνολογία συναντιούνται την εποχή της συνδεσιμότητας. Ως ιδρυτής του Leapyear Project, έχει δώσει στον εαυτό του προθεσμία 18 μηνών για να δει αν ένας άνθρωπος μπορεί να αλλάξει τον κόσμο βάζοντας προκλήσεις σε νέους σε όλο τον κόσμο ώστε να αποπειραθούν το δικό τους «άλμα». Το ερώτημα που έχει θέσει σε άλλους νέους είναι το εξής: «Τι ρίσκο είσαι διατεθειμένος να αναλάβεις προκειμένου να αλλάξεις τη ζωή σου, την κοινότητά σου ή τον κόσμο σου προς το καλύτερο;»

Ονειροπόλοι και οραματιστές υπήρχαν πάντα στον κόσμο. Αλλά οι πιο νέοι δημιουργοί της σήμερον έχουν μία σειρά από καινούργια εργαλεία.

Ο Saad θα αλλάξει τον κόσμο – είμαστε σίγουροι για αυτό. Σε λιγότερο από δύο μήνες έχει πάρει συνεντεύξεις από περισσότερα από 500 άτομα από επτά χώρες και 30 πολιτείες. Την ιστοσελίδα που μόλις ανέβασε στο διαδίκτυο έχουν επισκεφτεί ήδη 5.000 άνθρωποι από 25 χώρες. Και οι άνω των 60 ορκισμένοι «άλτες» του περιλαμβάνουν μία υπάλληλο στο Capitol Hill που άφησε τη δουλειά της για να αφιερωθεί στον αγώνα κατά της αποψίλωσης των δασών στο Βόρνεο και έναν πάστορα που άφησε το λειτούργημά του για να ανοίξει ένα μαγαζί με ποδήλατα σε μία από τις κοινότητες με τη χειρότερη υγεία στις ΗΠΑ. Ο Saad είναι ένα εμπνευσμένο μέλος της Millennial Generation που φαίνεται να καταλαβαίνει διαισθητικά πού βρίσκονται οι ευκαιρίες και με ποιο τρόπο μπορεί να κερδίσει το πλεονέκτημα. Οι ηγέτες της αγοράς θα πρέπει να παρακολουθούν δημιουργούς σαν κι αυτόν, επειδή όπως καμία άλλη προγενέστερη γενιά, οι Millennials έχουν εξαιρετική αντίληψη των επικοινωνιών, των μέσων και της τεχνολογίας.

Έτσι, όταν ένας Millennial όπως ο Saad επιλέξει να αλλάξει τον κόσμο, μπορεί στην κυριολεξία να μοιραστεί το μήνυμά του αυτό με όλο τον κόσμο, αυτόματα. Το πλέον κλασικό παράδειγμα είναι η προεδρική εκστρατεία του Barack Obama, ο οποίος κατάφερε να ενεργοποιήσει τους Millennials, με αποτέλεσμα ένα 4-προς-1 πλεονέκτημα στις on-line συνομιλίες σε βάρος του πιο ώριμου John McCain. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η τελική προεδρική κούρσα αποφασίστηκε από τους Millennials.

Φανταζόμαστε ότι έχετε μια σειρά από προκλήσεις που προορίζετε αποκλειστικά για τους πιο παλιούς δημιουργούς στην επιχείρησή σας. Εξετάστε την πιθανότητα να προσκαλέσετε πεφωτισμένους Millennials στην ομάδα. Είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιήσουν ιδέες με τρόπους που δεν θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ως πιθανούς.

Είστε ένας στρατός από ένα; Αν όχι, ποιος είναι (και πώς τους βοηθάτε);

Δεν υπάρχουν σχόλια: