"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: "Τα πάντα όλα casus belli" !!!

Την απειλή του casus belli εκτοξεύει με κάθε ευκαιρία η Τουρκία, καθώς φαίνεται ότι θεωρεί πως η «ελληνική εμπειρία» έχει αποφέρει καρπούς! Ο Ερντογάν αποκάλεσε αυτή τη φορά «αιτία πολέμου» την αιματηρή επέμβαση των Ισραηλινών στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά το Μάιο του 2010.

Και έσπευσε – αφού έθεσε την απειλή στη τραπέζι – να υποδυθεί τον… γενναιόδωρο και να επικαλεστεί το… μεγαλείο της Τουρκίας, λέγοντας πως παρ’ όλα αυτά «η Τουρκία ενήργησε με υπομονή». Η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού έγινε στο Αλ-Τζαζίρα, που μετέδωσε επί λέξει την απομαγνητοφωνημένη απειλή, μεταφρασμένη στα αραβικά:

«Το επεισόδιο της 31ης Μαΐου 2010 στο Μαβί Μαρμαρά, η επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε διεθνή ύδατα, δεν ήταν σύμφωνη με οποιονδήποτε διεθνή νόμο. Στην πραγματικότητα ήταν αιτία πολέμου. Εντούτοις, όπως αρμόζει στο μεγαλείο της Τουρκίας, αποφασίσαμε να ενεργήσουμε με υπομονή», αναφέρει ο Ερντογάν για το επεισόδιο που στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους ακτιβιστές.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα αποσπάσματα στα τουρκικά, οπότε και ξανακούστηκε η διαβεβαίωση πως τουρκικά σκάφη θα αναλάβουν να προστατεύουν στο μέλλον τέτοιες αποστολές.

EΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: