"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ: Αίτηση Παλαιστίνης για ένταξη στον ΟΗΕ

Ασ. Πρες, Ρόιτερς, AFP

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αψηφώντας τις αφόρητες πιέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και ενώ οι ύστατες προσπάθειες της γαλλικής διπλωματίας για την εξεύρεση λύσης είχαν πέσει στο κένο, ο Μαχμούντ Αμπάς κατέθεσε εγγράφως προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν  το ιστορικό αίτημα ένταξης της Παλαιστινιακής Αρχής στον ΟΗΕ. Αμέσως μετά απευθύνθηκε προς τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, ενώ παριστάμενοι τον χειροκροτούσαν και τον επευφημούσαν. 

Εκκληση προς τους Ισραηλινούς «να προσέλθουν στην ειρήνη» απηύθυνε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, η κίνηση του οποίου δεν συνεπάγεται τον τερματισμό των διεργασιών για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι θα περάσει αρκετός χρόνος προτού το Σ.Α. του ΟΗΕ κληθεί να ψηφίσει σχετικά με το αίτημα. 

Να επιστρέψει στις «απευθείας διαπραγματεύσεις, τη μοναδική οδό που οδηγεί στην ίδρυση κράτους» κάλεσε τον κ. Αμπάς ο Αμερικανός πρέσβης στον ΟΗΕ, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των αμερικανικών προθέσεων.

Εξάλλου, κατά τα προγραμματισθέντα, τις πρώτες πρωινές ώρες ο πρόεδρος Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, θα τοποθετηθούν ως προς την ειρηνευτική διαδικασία στη Γενική Συνέλευση. Ανώτατοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέμεναν ότι το αίτημα Αμπάς δεν επηρεάζει τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να επαναφέρει τις δύο πλευρές στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

«Δεχθήκαμε τεράστια πίεση από τις ΗΠΑ για να μην πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πριν και μετά την άφιξή μας στη Νέα Υόρκη, όμως εμείς θα δώσουμε το “παρών”», δήλωσε νωρίς χθες το πρωί ο πρόεδρος Αμπάς. Νωρίτερα και ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε καταστήσει σαφές ότι η Ουάσιγκτον θα ασκήσει βέτο για να αποτρέψει μια ντε φάκτο αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τον ΟΗΕ, το Ισραήλ είχε απορρίψει τη συμβιβαστική πρόταση της Γαλλίας να δοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή ένα «ενδιάμεσο καθεστώς κράτους παρατηρητή». Ο αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γιγκάλ Παλμόρ τόνισε πως κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους πριν καν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι μολονότι η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία υποδέχθηκε θετικά την πρόταση, η Τουρκία πήρε θέση κατά του Γάλλου προέδρου. «Φαίνεται πως ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει ιδέες εξαιτίας της επιρροής του Ισραήλ», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς. «Αυτό που είπε ο κ. Σαρκοζί είναι ανάλογο μ’ αυτό που είχε πει για την Τουρκία όταν πρότεινε να μην ενταχθούμε ως πλήρες μέλος της Ε.Ε», υπογράμμισε ο ίδιος. 

Οσον αφορά τις διεργασίες στον ΟΗΕ, ο Μπαν Κι Μουν πρέπει να προωθήσει το παλαιστινιακό αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ έχουν μεν απειλήσει με βέτο, αυτό όμως μπορεί να αποφευχθεί εάν το παλαιστινιακό αίτημα δεν ψηφιστεί από εννέα κράτη-μέλη. Στην περίπτωση αυτή το αίτημα απορρίπτεται δίχως να χρειαστεί το βέτο των Αμερικανών. Παλαιστινιακές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν χθες ότι έχουν μεν εξασφαλίσει τις εννέα απαιτούμενες ψήφους, εξέφραζαν όμως ανησυχία για το γεγονός ότι η Βοσνία, η Γκαμπόν και η Νιγηρία δέχονταν έντονες πιέσεις προκειμένου να καταψηφίσουν το αίτημα. Σε κάθε περίπτωση, ο Αμπάς έχει ήδη αποκομίσει σημαντικά οφέλη στο εσωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: