"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΜΑΛΒΙΔΕΣ: 400.000 πολίτες τρέµουν µήπως µια ηµέρα ξυπνήσουν µε τον... ωκεανό µέσα στα σπίτια τους,

Ενας «νησιώτης» πολιτικός είναι για πολλούς το κεντρικό πρόσωπο του παγκόσµιου αγώνα κατά της κλιµατικής αλλαγής. Ο πρόεδρος των Μαλδιβών Μοχάµεντ Νασίντ είναι αποφασισµένος να σώσει πάση θυσία τη χώρα του, η οποία κινδυνεύει να καταβυθισθεί εξαιτίας της ανόδου της στάθµης των υδάτων που προκαλείται λόγω της τήξης των πάγων και της υπερθέρµανσης του πλανήτη.

«Αλλάζουµε ή βουλιάζουµε». ∆εν είναι ένα ακόµη κλισέ που εξυπηρετεί τα κινδυνολογικά πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων. Για τους κατοίκους των Μαλδιβών το δίληµµα αυτό αποτελεί, δυστυχώς, το επίκεντρο της καθηµερινότητάς τους. Αντί για τους Γαλάτες του Αστερίξ που φοβόνταν µη τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, οι 400.000 πολίτες στις Μαλδίβες τρέµουν µήπως µια ηµέρα ξυπνήσουν µε τον... ωκεανό µέσα στα σπίτια τους, τα οποία απέχουν µόλις 1,8 µέτρα από τη στάθµη της θάλασσας!  

Ο πρόεδρος της χώρας Μοχάµεντ Νασίντ δήλωσε ότι ο πληθυσµός της χώρας ως το 2020 θα χρησιµοποιεί ενέργεια προερχόµενη µόνο από ανανεώσιµες πηγές, αλλιώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί κάτω από το νερό λόγω της ανόδου της στάθµης των ωκεανών. Ο κ. Νασίντ προσπαθεί να κρατήσει τις Μαλδίβες επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας χρησιµοποιώντας αποκλειστικά εναλλακτικές µορφές ενέργειας, όπως τεράστιες ανεµογεννήτριες σε συνδυασµό µε ηλιακά κάτοπτρα και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας βιοµάζας, που θα παρέχουν ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες της χώρας.

«Κατανοούµε περισσότερο από τον καθένα στον κόσµο τι θα συµβεί αν δεν κάνουµε κάτι. ∆εν θέλουµε να σταυρώσουµε τα χέρια και να ρίξουµε τις ευθύνες στους άλλους, αλλά να κάνουµε ό,τι µπορούµε και ελπίζουµε ότι σύντοµα θα αποτελέσουµε παράδειγµα και για άλλες χώρες» τόνισε ο 44χρονος πρόεδρος.

Την περασµένη εβδοµάδα ο κ. Νασίντ παρευρέθηκε στο Κινηµατογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο στον Καναδά προκειµένου να είναι παρών στην πρεµιέρα της ταινίας «The Island President» («Ο νησιώτης πρόεδρος») που αναδεικνύει τον πρώτο χρόνο της θητείας του ως ανώτατου άρχοντα του νησιωτικού συµπλέγµατος και τον απεικονίζει στην προσπάθειά του όχι µόνο να σώσει τις Μαλδίβες, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον υπόλοιπο κόσµο σχετικά µε τα τρέχοντα οικολογικά ζητήµατα.

«Οταν άρχισα να ασχολούµαι µε το θέµα της κλιµατικής αλλαγής σκεφτόµουν από µέσα µου ότι δεν µπορώ να τα βάλω µε τη Γη ή µε το περιβάλλον. Αλλά κατόπιν αναλογίστηκα ότι ακριβώς το ίδιο είπα από µέσα µου και όταν αποφάσισα να αποτινάξω τη δικτατορία από τη χώρα µου και να φέρω ξανά τη δηµοκρατία, οπότε αποφάσισα να το παλέψω όσο και όπως µπορώ» προσθέτει.

Σύµφωνα µε το BBC, θα χρειαστούν 80 εκατ. ευρώ για να πραγµατοποιηθούν οι κατάλληλες υποδοµές ώστε οι ενεργειακοί πόροι της φτωχής χώρας να µετατραπούν σε ανανεώσιµες. Ακόµη και οι τουρίστες θα καταβάλλουν «πράσινο φόρο» άµα τη αφίξει τους στον νησιωτικό αυτόν παράδεισο.

Οχι πως η προσπάθεια του Νασίντ δεν συνάντησε αντιδράσεις. Η επιβολή επιπλέον φόρων για τη λήψη πρόσθετων οικολογικών και «πράσινων» µέτρων στη χώρα συνάντησε τις αντιδράσεις των κατοίκων των Μαλδιβών, που δεν είδαν µε καλό µάτι το γεγονός ότι έπρεπε να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

«Προφανώς τα νέα µέτρα δεν έγιναν δεκτά µε ενθουσιασµό. Αλλά δεν µπορούµε να κάνουµε επενδύσεις µόνο στον τοµέα της εκπαίδευσης ή του τουρισµού. Πρέπει να ρίξουµε και χρήµατα προκειµένου να βελτιώσουµε τις συνθήκες διαβίωσής µας και για να προσαρµοστούµε στο ολοένα µεταβαλλόµενο περιβάλλον µας» καταλήγει µε νόηµα ο κ. Νασίντ. Τι θα γίνει όµως αν οι Μαλδίβες δεν καταφέρουν να µείνουν, κυριολεκτικά, «στον αφρό» και οι απόγονοι των 400.000 κατοίκων καταντήσουν οι πρώτοι «περιβαλλοντικοί πρόσφυγες »; Ο δαιµόνιος πρόεδρος δηλώνει ότι διαθέτει και ένα εναλλακτικό σχέδιο, ένα Plan B. Γι’ αυτό ανακοίνωσε ότι αναζητεί εδάφη για να τα αγοράσει στην Ινδία, στη Σρι Λάνκα και στην Αυστραλία ώστε να εγκατασταθούν οι κάτοικοι της χώρας όταν η θάλασσα καλύψει τις Μαλδίβες.

«ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ»
Ο Μοχάµεντ Νασίντ γεννήθηκε τον Μάιο του 1967 στην πρωτεύουσα Μάλε και, γιος επιχειρηµατία ων, σπούδασε σε οικοτροφείο στη Βρετανία και κατόπιν Ναυτιλιακό ∆ίκαιο στο Πανεπιστήµιο Τζον Μουρς του Λίβερπουλ. Γύρισε στην πατρίδα του στα µέσα της δεκαετίας του ‘90, όπου εργάστηκε ως δηµοσιογράφος, καταγγέλλοντας τη δικτατορία του Μαουµούν Αµπντούλ Γκαγιούµ, η οποία διήρκεσε πάνω από τρεις δεκαετίες. Η θαρραλέα του στάση τού στοίχισε τη σύλληψη και τη φυλάκισή του για 16 (!) φορές, ενώ έµεινε 18 µήνες σε αποµόνωση και βασανίστηκε απάνθρωπα, µε αποτέλεσµα να του κολλήσουν το προσωνύµιο «Νέλσον Μαντέλα της Ασίας». Στις αρχές του 2004 διέφυγε στη Σρι Λάνκα, αλλά στα τέλη της ίδιας χρονιάς πήρε πολιτικό άσυλο από τη Βρετανία και τον Μάιο του 2005 επέστρεψε στις Μαλδίβες.

Τον Οκτώβριο του 2009 κέρδισε την προεδρία της χώρας του στον δεύτερο γύρο των εκλογών, µε 54% των ψήφων και αντίπαλο τον Γκαγιούµ. Θεωρείται εξαιρετικά ανοιχτόµυαλος και µε δηµοκρατικές ευαισθησίες και δεν είναι τυχαίο ότι, όταν πριν από λίγο καιρό θέλησε να µειώσει τους δηµοσίους υπαλλήλους κατά 10.000, προκαλώντας µαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα, σχολίασε κατόπιν «µου αρέσουν οι διαδηλώσεις. Είναι καλό που λένε την άποψή τους, επειδή στο παρελθόν θα είχαν συλληφθεί άπαντες». Το 2010 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό «Newsweek» ένας από τους 10 πιο επιτυχηµένους ηγέτες κρατών σε όλη την υφήλιο.

ΤΑΥΤΟΤΗΤA
Οι Μαλδίβες, 850 χιλιόµετρα νότια της Ινδίας, αποτελούν το µικρότερο σε πληθυσµό ασιατικό κράτος µε πληθυσµό περίπου 400.000 κατοίκων. Είναι επίσης το µικρότερο κράτος στον κόσµο όπου κυρίαρχη θρησκεία είναι το Ισλάµ. Ηταν βρετανικό προτεκτοράτο από το 1887 ως την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας τους στις 26 Ιουλίου του 1965. Εγιναν ∆ηµοκρατία στις 11 Νοεµβρίου του 1968.

Μια «γιρλάντα» στη μέση του ωκεανού: Το όνοµα «Μαλδίβες» πιθανότατα προέρχεται από το «Maale Dhivehi Raajje» που στην τοπική διάλεκτο σηµαίνει «Το Νησιωτικό Βασίλειο του Μαλέ». Μερικοί µελετητές ωστόσο υποστηρίζουν ότι το όνοµα του νησιωτικού συµπλέγµατος προέρχεται από το σανσκριτικό «maladvipa», που σηµαίνει «γιρλάντα νησιών».

Χώρα των… 1.200 νησιών: Οι είκοσι έξι ατόλες (κοραλλιογενείς ύφαλοι) των Μαλδιβών περικλείουν ένα έδαφος µε 1.192 νησίδες, εκ των οποίων µόλις τα 250 νησιά κατοικούνται. Η χώρα κατέχει το ρεκόρ της χαµηλότερης χώρας στον κόσµο, καθώς το µέγιστο επίπεδο του εδάφους είναι 2,3 (!) µ. Από τον προηγούµενο αιώνα η στάθµη της θάλασσας στο αρχιπέλαγος έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά.

Μια… ασυνήθιστη συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου: Πριν από λίγο καιρό, σχεδόν σύσσωµο το κυβερνητικό σχήµα των Μαλδιβών βρέθηκε κάτω από το νερό µαζί µε έναν δάσκαλο κατάδυσης ο καθένας στο πλάι του και συνεδρίασαν στον βυθό του Ινδικού Ωκεανού. Στο ιδιότυπο αυτό συµβούλιο παρέστησαν οι 11 από τους 14 υπουργούς, αφού σε δύο απαγορεύθηκε η κατάδυση για λόγους υγείας, ενώ ο ένας έλειπε στο εξωτερικό. Οι υπουργοί και ο πρόεδρος κάθησαν γύρω από ένα τραπέζι και συνεδρίασαν σε πέντε µέτρα βάθος, επικοινωνώντας µε χειρονοµίες. Κατόπιν, έβαλαν όλοι την (µε αδιάβροχη µελάνη) υπογραφή τους σε ένα κείµενο που καλεί όλες τις χώρες του κόσµου να µειώσουν τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα. 

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: