"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ: Η ανόρεκτη νέα γενιά

Της ΑΥΡΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Αλλη μια «αρρώστια» της εποχής μας, η νευρογενής ανορεξία, σχεδόν άγνωστη πριν από μερικά χρόνια, βρίσκει όλο και πιο πρόσφορο έδαφος ανάμεσα στα Ελληνόπουλα.

Ειδικά οι έφηβοι φλερτάρουν με την απώλεια βάρους ακόμη και όταν ταυτό είναι φυσιολογικό. Πάνω από το 10% των δεκαπεντάχρονων της τρίτης γυμνασίου και της πρώτης λυκείου βρέθηκε να έχει πολύ χαμηλό βάρος, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 14,4% ανάμεσά τους που επιθυμεί, αν και ελλιποβαρές, ακόμα μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Η εικόνα που έχουν για το σώμα τους τα Ελληνοπουλα αυτής της ηλικίας είναι αρνητική, συμπεραίνει πανελλαδική έρευνα της Β' παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν 919 παιδιά. Το 22,3% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος, δηλαδή περισσότερα από 2 στα 10, δήλωσαν δυσαρεστημένα με την εικόνα τους. Μάλιστα οι μισοί εξ αυτών (46,1%) εξέφρασαν την πρόθεση τους να αδυνατίσουν.

Η μελέτη της πανεπιστημιακής κλινικής του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» επισημαίνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διατροφικών παρεκτροπών ή και διαταραχών πρόσληψης τροφής και τονίζει πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση της γνώσης σχετικά με τη διατροφική ισορροπία στην ηλικία αυτή.

Η υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αρτεμις Τσίτσικα, παιδίατρος, επισημαίνει ότι από το 2006 έχουν αντιμετωπίσει πάνω από 150 εφήβους με διαταραχές πρόσληψης τροφής. Από αυτούς περίπου 20 χρειάστηκαν νοσηλεία και μερικά χρειάστηκε να διακόψουν κάποιο διάστημα την παρακολούθηση του σχολείου τους.

«Ο βομβαρδισμός των εφήβων από τα ΜΜΕ και η προβολή της εξωτερικής εμφάνισης ως βασικής προϋπόθεσης επιτυχίας και ευτυχίας οδηγούν», σε διατροφικές υπερβολές. Σ' αυτό συμβάλλει και το πρότυπο ομορφιάς της εποχής, δηλαδή το πολύ λεπτό σώμα. Η ταύτιση επαγγελμάτων όπως μοντέλα, ηθοποιοί, τραγουδιστές κ.λπ. με την ψευδαίσθηση της εύκολης επιτυχίας οδηγούν τους εφήβους στην υιοθέτηση συμπεριφορών, προκειμένου να μιμηθούν τα αντίστοιχα πρότυπα».

Σύμφωνα πάντως και με τα συμπεράσματα της έρευνας, που πραγματοποίθηκε το 2010, οι έλληνες έφηβοι παρουσιάζονται αρκετά ευάλωτοι σε διατροφικές παρεκτροπές.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η αναλογία αγοριών και κοριτσιών με πολύ χαμηλό βάρος είναι 1 προς 6. Το 17,7% των κοριτσιών αυτών ανέφερε διακοπή της εμμηνορρυσίας για περισσότερους από 3 μήνες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά με τις έφηβες φυσιολογικού βάρους ή τις υπέρβαρες και παχύσαρκες έφηβες.

Σε άλλη έρευνα της Β' παιδιατρικής κλινικής στην Αττική σε ανάλογης ηλικίας εφήβους, σε δείγμα 529 ατόμων, έχει διερευνηνθεί το πολύ χαμηλό βάρος σε σχέση με το φύλο, το ύψος, την ηλικία και την εικόνα του σώματος:

*Το 12,66% των εφήβων είχαν χαμηλό βάρος σώματος.

*Το 6% είχε πολύ χαμηλό (παθολογικό) βάρος.

*Το 78% των παιδιών με χαμηλό και πολύ χαμηλό βάρος ήταν κορίτσια, δηλαδή ήταν τετραπλάσιος ο αριθμός τους σε σχέση με τα αγόρια.

*Το 60% των παιδιών με πολύ χαμηλό βάρος ανέφεραν ότι θα επιθυμούσε να χάσει επιπλέον βάρος και ότι το απασχολεί πολύ η εικόνα του σώματος του.

Οπως επισημαίνει η κ. Τσίτσικα ειδικά στους εφήβους είναι σημαντικό να ορίζονται στόχοι επίτευξης του ελάχιστου βάρους που να εξασφαλίζει:

*Την υγεία και την ανάπτυξη.

*Την επανεμφάνιση εμμηνορρυσίας (εάν έχει διακοπεί).

*Τη θετική εικόνα σώματος (είναι πολύ σημαντικό να μοιραστούμε τις ανησυχίες του εφήβου για μια καλή εμφάνιση σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια).

*Την ικανοποίηση του εφήβου.

Τις περισσότερες φορές αυτή η αρχική συζήτηση για τον καθορισμό των στόχων είναι πολύ σημαντική για την εμπιστοσύνη στη σχέση παιδιάτρου-εφήβου. 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: