"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το Φυσικό Αέριο, οι τουρκικές απειλές και οι S300

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ
(Πρώην υπ. Εξωτερικων της Κύπρου)

H απόλυτα νόμιμη προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει τους ενεργειακούς της πόρους, στη δική της ΑΟΖ, προκάλεσε τη μήνιν της Τουρκίας

Οι στόχοι της Τουρκίας. Η Τουρκία με την επιθετικότητά της έναντι του Ισραήλ αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκει:

Να καθιερωθεί ως ηγέτιδα του ισλαμικού κόσμου και χωροφύλακας της περιοχής.

Να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Να αναβαθμίσει το Ψευδοκράτος σε "Κράτος" με δική του ΑΟΖ ή να μετατρέψει την εξόρυξη του Αερίου σε δικοινοτική διαφορά, αντικείμενο των συνομιλιών και όμηρο της λύσης του Κυπριακού.

Να αποκομίσει οφέλη δημιουργώντας "γκρίζες ζώνες" και κατοχυρώνοντας υποτιθέμενες "διαφορές" μεταξύ "δύο κυρίαρχων Κρατών".

Να αποκομίσει οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα για να πάψει να αντιδρά. Ενα τέτοιο αντάλλαγμα θα ήταν η μεταφορά του Φυσικού Αερίου μας με αγωγό, μέσω των Κατεχομένων, στην Τουρκία για να ενισχυθεί ο αγωγός NASUCCO και ο ενεργειακός ρόλος της Τουρκίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα μας καθιστούσε, ως προς την εξαγωγή του Φυσικού μας Αερίου, όμηρο της Τουρκίας.

Να επιρριφθεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα η ευθύνη για το αδιέξοδο στις συνομιλίες, αποδίδοντάς το στην απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξόρυξη του Φυσικού Αερίου.

Η Κυβερνητική Πολιτική
Στα θετικά της κυβέρνησης καταγράφεται η υπογραφή της συμφωνίας καθορισμού της ΑΟΖ με το Ισραήλ. Από την άλλη, ο Πρόεδρος, δίνοντας πίστη σε κάποιες πρωτεύουσες που τον συμβούλευαν να μην προχωρήσει στη γεώτρηση, έχασε πολύτιμο χρόνο και πιθανόν καλύτερες συγκυρίες. Οσο για την προχθεσινή γενναιοδωρία του, που έσπευσε να υποσχεθεί οφέλη στους Τουρκοκύπριους, αποδεικνύεται ότι ο κ. Χριστόφιας δεν διδάχθηκε τα τελευταία χρόνια ότι όσο καλύπτει τις απαιτήσεις της Τουρκίας δεν ικανοποιούνται οι ορέξεις της αλλά απλώς της προκαλεί πολιτική βουλιμία και αποθράσυνση.

Για να στεφθεί με επιτυχία το σημαντικό αυτό εγχείρημα, απαιτείται επειγόντως η λήψη, από μέρους της κυβέρνησης, μιας σειράς αποφάσεων:

Αμεση υπογραφή Συμφωνίας Συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ για πιθανά κοινά κοιτάσματα, στο πρότυπο της Συμφωνίας που υπογράψαμε με την Αίγυπτο

Υπογραφή Συμφωνίας με το Ισραήλ για μεταφορά και υγροποίηση του δικού του Φυσικού Αερίου στην Κύπρο, για να καταστεί βιώσιμη και η αξιοποίηση του δικού μας

Αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ για προστασία των εγκαταστάσεων εξόρυξης και μεταφοράς στην Κύπρο του Φυσικού Αερίου αλλά και αντιμετώπιση της κοινής απειλής από την Τουρκία

Ανάπτυξη νέων συμμαχιών με ισχυρές φίλες χώρες, δημιουργώντας κοινά οικονομικά και ενεργειακά συμφέροντα. Είτε μέσα από έναν 2ο γύρο διεθνούς διαγωνισμού είτε με απευθείας διαπραγμάτευση?ανάθεση (το επιτρέπει η νομοθεσία μας και η ΕΕ) να διατεθούν "οικόπεδά" μας σε γαλλικές και ρωσικές εταιρείες.

Η διαχείριση από μέρους της κυβέρνησης των εξελίξεων αναφορικά με τη γεώτρηση, θυμίζει την ιστορία των πυραύλων S300. Και τότε και σήμερα η κυβέρνηση δείχνει να την ενδιαφέρουν περισσότερο οι εντυπώσεις στην εσωτερική κοινή γνώμη. Αν δεν θέλουμε να επαναληφθεί το φιάσκο των S300 με χειρότερες συνέπειες, πρέπει η κυβέρνηση να πάψει τη δημοσιότητα και τις διαρροές στον Τύπο και να λειτουργήσει με πάσα μυστικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: