"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


IPAN: Η Τεχεράνη προειδοποιεί για το ραντάρ στην Τουρκία

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Ιράν διανοίγεται, λόγω του υπερσύγχρονου ραντάρ που πρόκειται να εγκατασταθεί στη στρατιωτική βάση του Κουρετσίκ, κοντά στη Μαλάτεια, στο πλαίσιο της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. 

Σύμπραξη ΗΠΑ - Τουρκίας για την προστασία του Ισραήλ φαίνεται να διακρίνει ο υπουργός Αμυνας του Ιράν, Αχμάντ Βαχιντί, ο οποίος χωρίς να κατονομάζει απευθείας την «αδελφή Τουρκία», απευθύνει προειδοποίηση προς άπαντες τους ενδιαφερόμενους ότι η χώρα του δεν θα ανεχτεί καμία απειλή, συνδέοντας την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ με την προστασία του Ισραήλ.

«Η εγκατάσταση συστήματος ραντάρ γίνεται για την προστασία του σιωνιστικού καθεστώτος. Δοθέντος ότι το καθεστώς αυτό βρίσκεται σε πτωτική τροχιά, η Αμερική αναγκάστηκε να αναμειχθεί άμεσα για να το σώσει. Δεν θα επιτρέψουμε σε ξένες δυνάμεις να απειλήσουν τα συμφέροντά μας και θα αντιμετωπίσουμε δυναμικά κάθε απειλή» δήλωσε χθες ο κ. Βαχιντί, στο περιθώριο της 31ης εθνικής επετείου από την έναρξη του περσοϊρακινού πολέμου το 1980. Τη δήλωση αυτή συμπλήρωσαν άλλοι Ιρανοί αξιωματούχοι, λέγοντας ότι το ραντάρ θα προκαλέσει ένταση και θα έχει «περίπλοκες επιπτώσεις».

Το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι αυτή τη στιγμή οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, εξαιτίας της άρνησης του Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για τους εννέα νεκρούς του «Μαβί Μαρμαρά», αλλά και εξαιτίας των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για πόλεμο με το Ισραήλ, «εφόσον παραστεί ανάγκη», έκανε λόγο ο ευρισκόμενος στις ΗΠΑ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, σε συνέντευξή του σε αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή. «Ο θάνατος εννέα ανθρώπων συνιστά αιτία πολέμου. Θα μπορούσε να κηρυχθεί πόλεμος». Τότε όμως αποφασίσαμε να ενεργήσουμε λαμβάνοντας υπόψη το μεγαλείο της Τουρκίας και δείξαμε υπομονή. Διερωτώμαι, οι ΗΠΑ θα χαίρονταν εάν Αμερικανοί πολίτες είχαν σκοτωθεί σε διεθνή ύδατα;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος χθες εγκαινίασε μαζί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον το Διεθνές Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας, στο Γουόλντορφ Αστόρια, στη Νέα Υόρκη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: