"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΚΛΑΥΣΙΓΕΛΩΣ!!!

Της Πόπης Διαμαντάκου

Ιδια αισθητική, ίδιες φάτσες, ίδια τεχνική για τα τουρκικά τηλεσαπούνια, που μοιάζουν σαν να βγήκαν από το ίδιο καλούπι την ίδια εποχή και για τον ίδιο – πολιτικό – σκοπό

Αδύνατον να συγκρατήσουμε τα γέλια. «Γρουσούζ! Γρουσούζ!» (γρουσούζα) έβριζε η μια συνυφάδα την άλλη στο τουρκοσάπουνο του Mega. Ή μήπως ήταν του Αnt1; Πώς να τα ξεχωρίσεις; Ιδια αισθητική, ίδιες φάτσες, ίδιες τραγωδίες, ζάπλουτοι και μικροαστοί στο ένα, ζάπλουτοι και μικροαστοί στο άλλο και πάνω απ' όλα οι οικογενειακές παραδόσεις, που τους βασανίζουν όλους. Μια Τουρκία με το ένα πόδι στο παρόν και όλο το υπόλοιπο σώμα στο παρελθόν, η οποία αγωνίζεται να γεφυρώσει τα χάσματα του πολιτισμού της - και των μουσουλμανικών κοινωνιών στις οποίες απευθύνονται οι τηλεοπτικές της παραγωγές - με δακρύβρεχτες, ομοιόμορφες τουρκαμερικανιές.

Ας είναι. Γελάσαμε με την καρδιά μας κάνοντας ζάπινγκ μεταξύ των δύο καναλιών που μετέτρεψαν το prime time της εγχώριας τηλεόρασης σε ζώνη ελληνοτουρκικής φιλίας (το Mega μάς ενημέρωσε ότι μόνο για δυο βδομάδες πάντως θα κρατήσει το δικό του τουρκοσάπουνο στο prime time και μετά θα το αποσύρει σε ώρα απογευματινή). Από τη μια, είχαμε την ορκισμένη παρθένα, που τυφλωμένη από την προδοσία του παρ' ολίγον συζύγου της, πάει με τον πρώτο τυχόντα και μένει και έγκυος από αυτή τη μία φορά. Τέτοια ατυχία.

Και στο άλλο, υπερώριμος κύριος, που δεν βλέπεται, πλην ζάπλουτος, νοστιμεύεται νεαρή, ωραιοτάτη γόνο ξεπεσμένης οικογενείας, ενώ ο ζωηρούλης ανιψιός του άρτι αφιχθείς εκ Παρισίων όπου μπερμπάντευε απολαμβάνει τα πλούτη του στην αγκαλιά μοντέλας. Και για να μας δείξουν πόσο ζάπλουτοι είναι όλοι αυτοί, έχουν Γαλλίδα - τάχα - νταντά στα τέκνα του σιτεμένου κυρίου με την οποία ομιλεί γαλλικά του σαλονιού ο εν λόγω playboy. 

Πάντως, είτε το ένα τουρκοσάπουνο βλέπαμε είτε το άλλο, ουδεμία διαφορά στην ατμόσφαιρα, στα πρόσωπα, στο styling, στην αισθητική των χώρων διακρίναμε. Λες και όλες αυτές οι παραγωγές βγήκαν από το ίδιο καλούπι, την ίδια ακριβώς εποχή, για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: