"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: 9 στους 10 κατοίκους του πλανήτη έχουν σύνδεση κινητού

Του ΝΙΚΟΥ ΜΟΥΜΟΥΡH

Πρώτα πρώτα να μετρηθούμε. Υπολογίζεται πως τον επόμενο μήνα, και αν όλα πάνε καλά και δεν κάνει την εμφάνισή της κάποια τρελή επιδημία, θα είμαστε 7 δισ. άνθρωποι επί του ταλαίπωρου πλανήτη Γη.

Νωρίτερα, οι κινητές συνδέσεις σε όλο τον κόσμο θα έχουν ήδη ξεπεράσει το φράγμα των 6 δισ. και, αν τα στοιχεία του Wireless Intelligence είναι σωστά, έχουμε να κάνουμε με ποσοστό χρήσης τους της τάξης του 86%. Χοντρικά, δηλαδή, 9 στους 10 ανθρώπους στη Γη έχουν από μία φορητή συσκευή (αν δεν έχουν συσκευή πώς θα κάνουν σύνδεση άλλωστε).

Το ενδιαφέρον δεν είναι τόσο αυτό. Αλλωστε, η πραγματικότητα είναι μάλλον διαφορετική, αφού υπάρχουν άνθρωποι με 2, 3 ή 4 συσκευές στην κατοχή τους και άλλοι που δεν ξέρουν αν θα μπορούν να βρουν νερό την επόμενη ημέρα, οπότε το τελευταίο που τους απασχολεί είναι τι μπορεί να κάνουν με ένα iPhone ή ένα τηλέφωνο με Android.

Το ενδιαφέρον είναι ότι χρειάστηκε να περάσει λιγότερος από 1,5 χρόνος (για την ακρίβεια πέρασαν 16 μήνες), προκειμένου να προστεθούν 1 δισ. ενεργές κινητές συνδέσεις. Ισως να φαίνεται παράλογος αυτός ο καλπασμός, αλλά αν αναλογιστείτε πόσες συσκευές έχουν λανσάρει οι μεγάλοι κατασκευαστές και πόσο έχει κατεβεί το κόστος κατασκευής των ηλεκτρονικών (ας όψονται η ρομποτική και οι κινεζικές φάμπρικες), μάλλον θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι η εξέλιξη είναι τελικά απολύτως φυσιολογική. Με τους ρυθμούς αυτούς, θα φτάσουμε στο -από πλευράς στατιστικής- 100% χρήσης κινητών συσκευών από τον παγκόσμιο πληθυσμό το 2012, ή 2013 το πολύ. Ποιος να το έλεγε 10 χρόνια πριν... 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: