"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΗΕ: Οι διπλωμάτες της ξεφτίλας σε τρελά γλέντια στη Νέα Υόρκη

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Η Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση χρέους, η αβεβαιότητα πνίγει την παγκόσμια οικονομία και τα διεθνή χρηματιστήρια χαρακτηρίζονται επιεικώς «νευρικά». Αυτά ακριβώς καλούνται να συζητήσουν και ενδεχομένως να λύσουν οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Φαίνεται όμως ότι τους «πέφτουν βαριά», γιατί οι αποκαλύψεις της αμερικανικής «New York Post» και της βρετανικής «Daily Mail» αποδεικνύουν ότι οι ηγέτες του κόσμου, και οι συνοδείες τους, ζουν προφανώς σε άλλη πραγματικότητα, που τους επιτρέπει να διάγουν βίο υπερπολυτελή, απολαμβάνοντας πανάκριβα ξενοδοχεία, εστιατόρια, σπα και ψώνια.

Το μέγεθος της πρόκλησης αποτυπώνεται στους τίτλους. «Οι διπλωμάτες του ΟΗΕ σε τρελά γλέντια στη Νέα Υόρκη», γράφει η «New York Post», ενώ αντίστοιχος είναι κι αυτός της «Daily Mail»: «Σουίτες που κοστίζουν 16.000 τη βραδιά, σπα και ατελείωτα ψώνια - Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ξοδεύουν αλόγιστα στη Νέα Υόρκη». Οι αποκαλύψεις έχουν ήδη κάνει το γύρο του κόσμου.

Πολίτες, που βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται στο βωμό της μείωσης των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, μαθαίνουν ότι ο πρόεδρος της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, διαμένει στην προεδρική σουίτα του φημισμένου Mandarin Oriental Hotel, αξίας 16.000 δολαρίων τη βραδιά, ποσό που ισοδυναμεί με 15 φορές το ετήσιο εισόδημα των συμπολιτών του. 

Σε αντίστοιχα καταλύματα μένουν οι αντιπροσωπείες άλλων αφρικανικών και αραβικών κρατών. 

Οι Αιγύπτιοι και οι Παλαιστίνιοι διπλωμάτες, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, μένουν στο ξενοδοχείο Millennium, όπου οι σουίτες κοστίζουν 3.000 ευρώ τη βραδιά.

«Κατάσκοπος» της «New York Post» αποκαλύπτει ότι οι Νιγηριανοί και Μαροκινοί τρώνε στο διάσημο Harry Cipriani, ενώ οι Ισραηλινοί και οι Γερμανοί αξιωματούχοι αγαπούν το υπερπολυτελές εστιατόριο Nello, με τιμές που ξεπερνούν τα 300 δολάρια το άτομο. 

«Ευτυχώς που οι Ελληνες δεν ήρθαν την ίδια στιγμή με τους Γερμανούς, γιατί το πακέτο διάσωσης θα κατέρρεε», δηλώνουν πηγές της αμερικανικής εφημερίδας. Μαθαίνουμε επίσης ότι ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Νασίρ αλ Νάσερ, μαζί με αξιωματούχους από το Κατάρ επισκέφθηκαν το διάσημο ράφτη Ντομένικο Βάκα, αφήνοντας επιταγές με... περισσότερα από 6 μηδενικά.

Φαίνεται ότι μετά την κρίση του 2000 στην Αργεντινή, η νυν πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ αποφάσισε να το ρίξει λίγο έξω, γι' αυτό και αγόρασε, σύμφωνα με την «Daily Mail», 20 ζευγάρια παπούτσια Louboutin, αξίας 5.500 δολαρίων το ζευγάρι.

(Πηγές: www.nypost.com, www.dailymail.co.uk)

Δεν υπάρχουν σχόλια: