"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΑ: Έγδαραν και ακρωτηρίασαν 18χρονη κοπέλα τα καθάρματα του Άσαντ

Η ωμή επίδειξη αυταρχισμού από το καθεστώς Άσαντ δεν έχει τέλος, με την είδηση του τραγικού θανάτου 18χρονης κοπέλας από βασανιστήρια να προκαλεί αποτροπιασμό. Πρόκειται για τη 18χρονη Ζαϊνάμπ αλ Χόσνι, η οποία βρέθηκε αποκεφαλισμένη και με ακρωτηριασμένα χέρια, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία. Μάλιστα, το πτώμα της άτυχης γυναίκας εντόπισε τυχαία η οικογένειά της, ενώ βρισκόταν εκεί για τον αδελφό της…

Η άτυχη κοπέλα είχε απαχθεί τον περασμένο Ιούλιο από άνδρες της ασφάλειας, με σκοπό να αναγκασθεί κατ΄αυτόν τον τρόπο σε παράδοση ο ακτιβιστής αδελφός της, Μοχάμαντ Ντεεμπ αλ Χόσνι.

Τελικώς, και τα δύο αδέρφια βρήκαν το θάνατο στα χέρια των υπηρεσιών ασφαλείας του καθεστώτος Αλ Άσαντ, ανεβάζοντας στους 103 τον αριθμό των συλληφθέντων που δολοφονήθηκαν από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τελούσαν υπό κράτηση, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Σε ανακοίνωσή του, ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, Φίλιπ Λούθερ, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αν επιβεβαιωθεί ότι η Ζαϊνάμπ βρισκόταν υπό κράτηση όταν πέθανε, η περίπτωσή της θα είναι μια από τις χειρότερες υποθέσεις θανάτου υπό κράτηση που έχουμε δει μέχρι τώρα…», ενώ σημείωσε ότι περίπτωση της 18χρονης Ζαϊνάμπ «είναι ιδιαιτέρως σοκαριστική».

Και, ασφαλώς, τα λόγια του Λούθερ δεν περιέχουν ούτε ψήγμα υπερβολής, αφού οι πληροφορίες θέλουν το πτώμα της άτυχης κοπέλας να βρέθηκε… «γδαρμένο», γεγονός που καταδεικνύει τη βαρβαρότητα που υπέστη στα χέρια των εκτελεστών της.

Στο μεταξύ, άλλοι νεκροί εκ των συλληφθέντων – που καταγράφτηκαν από τη Διεθνή Αμνηστία από τα τέλη του Αυγούστου,έφεραν στο άψυχο σώμα τους σημάδια από βαρύ ξυλοδαρμό, μαχαιριές αλλά και πλήγματα από σφαίρες.

Μέσα σε όλα αυτά, και ενώ η διπλωματική οδός συνεννόησης με το καθεστώς Άσαντ έχει διακοπεί, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσε από την Παρασκευή τις κυρώσεις εναντίον της Συρίας, απαγορεύοντας - ως μοχλό πίεσης - την εισροή χρημάτων στη χώρα, ενώ επέβαλε και το πάγωμα οιασδήποτε επένδυσης στον πετρελαϊκό τομέα.

Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, «λαμβάνοντας υπόψη τη συνέχιση της ωμής εκστρατείας του συριακού καθεστώτος κατά του λαού του, η Ε.Ε. αποφάσισε την Παρασκευή) να υιοθετήσει πρόσθετες κυρώσεις».

Αυτή είναι η έβδομη κατά σειρά επιβολή κυρώσεων στο συριακό καθεστώς, τη στιγμή που βάσει των ανακοινώσεων των Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ ακόμοι 70.000 (!) έχουν οδηγηθεί στις φυλακές της χώρας

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πριν λιγο η Συριακη τηλεοραση εδειξε την Ζειναμπ με σαρκα και οστα να μιλα και να λεγει οτι εφυγε απο το σπιτι της για να αποφυγει την βαναυσοτητα των αδερφων της και οτι ουδεποτε απηχθη ....Ειδα στη τηλεοραση τη ειδηση για τον βασανισμο και τον αποκεφαλισμο μου κι εμφανιστηκα στις αρχες και στη τηλεοραση για να πω οτι τιποτα τετοιο δεν συνεβη . Αυτο ειναι το γεγονος και το καταθετω χωρις σχολια και χωρις διαθεση να παραστησω τον δικηγορο του οποιουδηποτε.Σκεπτομαι ομως ...