"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: ΨΩΜΙΑΔΗΣ GATE - Ο Ανακριτής που διαφώνησε περι προφυλάκισης είχε κάνει άιτηση διδακτορικής διατριβής στον δικηγόρο του Μάκαρου!


Σε σκάνδαλο που συγκλονίζει την Δικαιοσύνη, εξελίσσεται το «Ψωμιάδης gate», με την μη προφυλάκισή του. Φαίνεται πως η απόφαση του ανακριτή Γιώργου Κασσίμη, να μην συναινέσει στην προφυλάκισή του, μέσα από μια σειρά από αντιφατικούς συλλογισμούς που έφτασαν στο σημείο να τον χαρακτηρίσουν ως μη ύποπτο φυγής, δεν είναι η μόνη πλευρά που ταρακουνά την Δικαιοσύνη, από την Ευελπίδων ως τον Άρειο Πάγο.

Η πιο σκανδαλώδης νομική συμπεριφορά, εξελίχθηκε, στην αίθουσα του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπου οδηγήθηκε ο Μάκης Ψωμιάδης, μετά την διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα, που οδήγησε στην μη προφυλάκισή του για την υπόθεση των στημένων παιχνιδιών. 

Ο Ψωμιάδης οδηγήθηκε στο αυτόφωρο γιατί εκκρεμούσε εναντίον του μια ερήμην καταδίκη για χρέη προς το Δημόσιο. Παρά την αντίθετη άποψη της εισαγγελέως στο αυτόφωρο, το δικαστήριο αποφάσισε η ποινή του Ψωμιάδη για τα χρέη να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Το σκανδαλώδες είναι πως το δικαστήριο πήρε την απόφαση αυτή, παρότι ο Ψωμιάδης είχε καταδίκες

Συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου του 2009, ο Μάκης Ψωμιάδης, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, σε 4 χρόνια φυλάκιση, για πλαστά τιμολόγια, που αφορούσαν την ΠΑΕ ΑΕΚ.και μάλιστα γνωστές, τόσο σε δικαστές όσο και στην κοινή γνώμη.

Τα ερωτήματα που βάζουν έντονα πλέον και στον Άρειο Πάγο, είναι πώς το αυτόφωρο έδωσε αναστολή, και αν οι δικαστές ζήτησαν ποινικό μητρώο του Μάκη Ψωμιάδη για να δουν αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για να του δοθεί αναστολή

Επίσης σοβαρό θέμα προκύπτει και από το ύψος της εγγύησης των 20.000 ευρώ που απαιτήθηκε από τον Ψωμιάδη να καταβάλει και μάλιστα με προθεσμία. Το δικαστήριο εξάλλου, υποστηρίζουν δικαστικοί, έπρεπε να προφυλακίσει τον Ψωμιάδη, γιατί όχι μόνο ήταν ύποπτος φυγής, αλλά καταζητούμενος επί 3 μήνες. Αντί αυτού, δέχθηκε πως στην καταδίκη του Ψωμιάδη για χρέη προς το Δημόσιο, υπήρχαν μικρές παρατυπίες στην κλήτευση.

Στην Ευελπίδων η συμπεριφορά του δικαστηρίου χαρακτηρίζεται ανοιχτά σκανδαλώδης. «Αρμοδιότητά του», λένε δικαστές, ήταν να κρίνει αν ο Ψωμιάδης είχε τις προϋποθέσεις του νόμου για αναστολή. Και δεν τις είχε ως κατάδικος πρώτο και ως καταζητούμενος δεύτερο».

Ο Άρειος Πάγος, φαίνεται επίσης να έχει ενημερωθεί για καταγγελίες που φέρουν τον ανακριτή Γ. Κασσίμη – ο οποίος δεν προφυλάκισε τον Ψωμιάδη- ως υποψήφιο Διδάκτορα στο τομέα Ποινικού Δικαίου, όπου καθηγητής είναι ο συνήγορος του Ψωμιάδη, Χρήστος Μυλωνόπουλος.  

Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Κασσίμης έκανε αίτημα για να κάνει την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από την Νομική Σχολή ορίστηκε η τριμελής επιτροπή των καθηγητών που θα επέβλεπαν την διατριβή. Ένας απ αυτούς ήταν και ο Χρ Μυλωνόπουλος. Ο κύριος Κασίμης, δεν προχώρησε τελικώς την διατριβή του και δεν κρίθηκε για αυτή.

Δικαστικοί κύκλοι θεωρούν πως αυτή η εμπλοκή του με τον συνήγορο του Ψωμιάδη, και μάλιστα σε θέση κρινόμενου από αυτόν, έπρεπε να οδηγήσει στην αυταεξαίρεσή του. Ο ίδιος πάντως απαντώντας σε αυτές τις κριτικές που έφτασαν ως τους προϊσταμένους του, είπε πως ουδέποτε προχώρησε στο διδακτορικό του και δεν κρίθηκε ποτέ από τον καθηγητή κύριο Μυλωνόπουλο.

Το θέμα είναι πως για μια ακόμη φορά, ο Μάκης Ψωμιάδης, με ένα ισχυρό νομικό επιτελείο, καταφέρνει να ισορροπεί μάλλον ειρωνικά, πάνω από νόμους και διατάξεις και να βρίσκει τελικώς την έξοδο προς την ελευθερία

Για μια ακόμη φορά η κοινή γνώμη θεωρεί πως οι συμπτώσεις είναι πάρα πολλές για να είναι συμπτώσεις. Και πως η Δικαιοσύνη δεν είναι απαραιτήτως τυφλή. Απλώς κάνει πως δεν βλέπει.

Φωτογραφιες: H καταδικαστική απόφαση του Ψωμιάδη



Δεν υπάρχουν σχόλια: