"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Aπειλεί με κατάσχεση Ελληνικών Ακινήτων του εξωτερικου επικαλούμενη αναδρομικά φέσια της ΔΕΠΑ

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΥ

Με νέες απειλές επανακάμπτει η Τουρκία, η οποία αξιώνει από τη ΔΕΠΑ οφειλές ύψους 300 εκατ. δολαρίων. Η αφορμή της νέας αυτής ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα στην τουρκική εφημερίδα Sabah, είναι η τιμή πώλησης του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ελλάδα κατά τα έτη 2008, 2009 και 2010.

Η Τουρκία αποφάσισε να προσφύγει σε δικαστήριο διαιτησίας στην Ελβετία.

Οπως επισημαίνεται, όμως, στην περίπτωση που αποδειχθούν τα δίκαια της BOTAS, η Τουρκία θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην κατάσχεση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα πλοίων ή αεροπλάνων, τα οποία τη δεδομένη στιγμή θα βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος.

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπ. Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, ανέφερε πως στην περίπτωση της μη αποπληρωμής του χρέους, η Τουρκία δεν θα ζητούσε ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα την «απόκτηση» ενός ελληνικού νησιού στο Αιγαίο.

Η υπόθεση αφορά την τιμή με την οποία προμηθευόταν φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ από το 2007 έως σήμερα, με την Τουρκία να διεκδικεί αναδρομική αναθεώρηση της τιμής. Η BOTAS απαιτεί σήμερα από την ελληνική πλευρά να «συμμορφωθεί» με τις νέες συνθήκες, αποδίδοντας τη διαφορά που προκύπτει, ισχυριζόμενη ότι η ίδια κατέβαλε στο Αζερμπαϊτζάν εκείνη την περίοδο επιπλέον 1,1 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ δεν αναγνωρίζει ζήτημα ανοικτού χρέους προς την τουρκική επιχείρηση.

ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: