"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Bάζει τέλος στην ηγεμονία του Ισραηλ στη Μεση Ανατολή

Al quds al arabi.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι επισκέψεις του Ερντογάν σε τρεις αραβικές πρωτεύουσες δεν είναι ξεναγήσεις όπως αυτές των Αράβων ηγετών εκεί.

Συνοδεύονται από πολυμελείς αντιπροσωπείες διαφόρων τομέων της παραγωγής στη χώρα του.

Ο χρόνος της επίσκεψής του στο Κάιρο έχει τεράστια σημασία. Ερχεται την περίοδο που όλο και περισσότερο βαθαίνει η κρίση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας από τη μία πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη, εξαιτίας της δολοφονίας (από ισραηλινά πυρά) πέντε Αιγύπτιων στρατιωτών και εννέα Τούρκων ακτιβιστών, αλλά και της άρνησης του Ισραήλ να ζητήσει επίσημα συγγνώμη από τις δύο χώρες.

Η Τουρκία απάντησε σε αυτή την αλαζονική στάση με απέλαση του Ισραηλινού πρεσβευτή και υποβάθμιση της ισραηλινής εκπροσώπησης, ενώ οι νέοι της επανάστασης στην Αίγυπτο εισέβαλαν στην ισραηλινή πρεσβεία καταστρέφοντάς την.

Ο σχηματισμός μιας στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ισλαμικών κρατών στη Μέση Ανατολή εναντίον του Ισραήλ θα διαταράξει το συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή και θα απομονώσει διεθνώς και περιφερειακώς το Ισραήλ. Ακόμα, βάζει τέλος στη στρατιωτική υπεροχή του σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς η Τουρκία έχει στρατιωτική δύναμη ίση προς αυτή των χωρών της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. [...] Και το πιο σημαντικό, αυτή η στρατιωτική δύναμη στηρίζεται από ισχυρή οικονομία, που καταλαμβάνει την έκτη θέση στην Ευρώπη και τη δέκατη έβδομη στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: