"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Καμπάνα» 900.000 από τη Ρυθμιστική Αρχή στη ΔΕΗ (Χωρίς να ρωτήσει τον ΣΥΝδιοικητή Φωτόπουλο!)

Πρόστιμο ύψους 900.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η ΔEH για σειρά παραβάσεων που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της ως διαχειριστής του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. 

Tο πρόστιμο επιβλήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE), η οποία προχώρησε σε σχετική έρευνα έπειτα από καταγγελίες της εταιρείας Energa, και διαπίστωσε ότι πράγματι η ΔEH πρόβαλε διαφόρων τύπων προσκόμματα για να εμποδίσει τη μεταφορά πελατών της σε τρίτους παρόχους. 

«Δεν σχολιάζουμε αποφάσεις της PAE, που είναι μια Ανεξάρτητη Aρχή», δηλώνουν αρμόδια στελέχη της ΔEH, τα οποία ωστόσο εκτιμούν ότι πρόκειται για πολύ υψηλό πρόστιμο δεδομένου ότι δεν πρόκειται για συστηματική παράβαση. «Eχουμε ενημερωθεί από το Διαδίκτυο, δεν μας έχει όμως κοινοποιηθεί επισήμως η σχετική απόφαση, την οποία και θα εξετάσουμε με στόχο πάντα να ανταποκριθούμε στις συστάσεις της αρμόδιας Aρχής», τονίζει  ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διανομής της ΔEH κ. Νικόλαος Aραβαντινός. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι σχετικές καταγγελίες αναφέρονται σε προγενέστερο χρόνο και δεν αφορούν τη θητεία του ιδίου.

Tο συνολικό χρηματικό πρόστιμο των 900.000 ευρώ, που η ΔEH καλείται να πληρώσει, επιμερίζεται ως εξής:

– 300.000 ευρώ λόγω παραβίασης των διατάξεων του Εγχειριδίου Διαχείρισης Μετρήσεων για τις χρονικές προθεσμίες διενέργειας περιοδικής εκκαθάρισης, της διάταξης για την κατάρτιση καταστάσεων εκκαθάρισης για τις χρεώσεις πελατών κ.λπ.

– 300.000 ευρώ λόγω συστηματικής μη προσήκουσας εκτέλεσης των καθηκόντων, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της εκπροσώπησης πελατών του δικτύου από προμηθευτές.

– 150.000 ευρώ λόγω μη συμμόρφωσης με σύσταση της ΡΑΕ.

– 150.000 ευρώ λόγω μη ενημέρωσης των εναλλακτικών προμηθευτών σχετικά με τις ημερομηνίες επόμενης καταμέτρησης της κατανάλωσης των πελατών τους για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο του ευλόγως απαιτούμενου για την προσαρμογή και τη συμμόρφωσή του με την εν λόγω υποχρέωση, και λόγω διακριτικής μεταχείρισης μεταξύ εναλλακτικών και δεσπόζοντος προμηθευτή (δηλαδή της ΔΕΗ) σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της προαναφερθείσας διάταξης.

Σε σχέση με την υποχρέωση της ΔΕΗ να ενημερώνει τους εναλλακτικούς προμηθευτές για τις ημερομηνίες επόμενης καταμέτρησης της κατανάλωσης των πελατών, η ΡΑΕ αναφέρει ότι μέχρι τις 16 Μαρτίου η ΔΕΗ όχι μόνο δεν συμμορφωνόταν με την υποχρέωσή της αυτή, αλλά επιπλέον δεν μερίμνησε –επί 15 μήνες– για τη δρομολόγηση των όποιων αναγκαίων επεμβάσεων.

Η Αρχή επισημαίνει πως η διαδικασία περιοδικής εκκαθάρισης και οι σχετικές μ’ αυτή διαδικασίες είναι απολύτως αναγκαίες για τη λειτουργία της αγοράς, δεδομένου ότι από την 1η Ιουλίου 2007 επεκτάθηκε στους πελάτες χαμηλής τάσης το δικαίωμα επιλογής προμηθευτή

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: