"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Χρονοδιάγραμμα και επιδιαιτησία εισήγαγε ο Μπαν Κι Μουν

Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Ατυπο χρονοδιάγραμμα αλλά και παράθυρο για επιδιαιτησία εισήγαγε πλέον στη διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού ο γ.γ. του ΟΗΕ, όπως προκύπτει από τη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών μετά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση της Γενεύης. Οι κ. Χριστόφιας και Ερογλου συναντήθηκαν επί δίωρο με τον κ. Μπαν Κι Μουν και συνέχισαν τις συνομιλίες για ακόμη δύο ώρες στο γεύμα που παρέθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε την εντατικοποίηση των συνομιλιών μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε θα υπάρξει και νέα τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μέχρι τότε θα μπορέσουν να φτάσουν σε συγκλίσεις στα κεφαλαιώδη ζητήματα.

Τα Ηνωμένα Εθνη, μάλιστα, προαναγγέλλουν και την υποβοηθητική εμπλοκή τους στις συνομιλίες, κάτι που επεδίωκε διακαώς ο κ. Ντάουνερ και αποτελεί ουσιαστικά την αποδοχή του επιδιαιτητικού ρόλου των Ηνωμένων Εθνών. Ο γ.γ. του ΟΗΕ έκανε ειδική αναφορά στην αργή πρόοδο των συνομιλιών, ενώ περιέλαβε στη δήλωσή του και την προοπτική σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, με τρόπο που φέρνει σε δύσκολη θέση την κυπριακή κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε ταχθεί εναντίον κάθε προσπάθειας να μπουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα αλλά και κάθε μορφής επιδιαιτησία και φαίνεται ότι τελικά δεν μπόρεσε να αποφύγει την εισαγωγή και των δύο στο τραπέζι, αν και με εντελώς διαφορετικό τρόπο και μεθοδολογία από αυτήν που είχε ακολουθηθεί το 2004.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα της διεθνούς διάσκεψης τίθεται με γενικό και ασαφή τρόπο και δεν φαίνεται να έχει ληφθεί υπόψη η ελληνοκυπριακή θέση ότι προϋπόθεση για μια τέτοια διάσκεψη είναι να έχει προηγηθεί σύγκλιση, αν όχι συμφωνία σε όλες τις εσωτερικές πτυχές και η διάσκεψη να ασχοληθεί με τις διεθνείς πτυχές και το θέμα των εγγυήσεων. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ν. Ερογλου αποχώρησαν από τον χώρο της συνάντησης χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: