"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


The U.S. silence on Bahrain’s crackdown (Η σιωπή των ΗΠΑ για το Μπαχρέιν)


Ο πρόεδρος Ομπάμα υποστήριξε την επέμβαση του ΝΑΤΟ... στη Λιβύη και κατήγγειλε... την καταστολή στη Συρία. Αλλά έμεινε εν πολλοίς σιωπηλός σε μια άλλη άσχημη εκστρατεία καταστολής που είναι σε εξέλιξη... στο Μπαχρέιν.

Εύκολα καταλαβαίνουμε το γιατί: το Μπαχρέιν φιλοξενεί μια σημαντική ναυτική βάση των ΗΠΑ και το κύμα συλλήψεων, εξωδικαστικών εκτελέσεων και λογοκρισίας στα Μέσα υποστηρίζει -αν δεν έχει διατάξει- η Σαουδική Αραβία.

Η σιωπή της κυβέρνησης είναι όμως αντιπαραγωγική. Η καταπίεση της σιιτικής πλειοψηφίας στο Μπαχρέιν μάλλον θα πυροδοτήσει... σεκταριστική εξέγερση στην περιοχή, που το Ιράν μπορεί να εκμεταλλευτεί... Η εξέγερση στο Μπαχρέιν άρχισε πολύ διαφορετικά, σαν ομαδικό εν πολλοίς ειρηνικό φιλοδημοκρατικό κίνημα, όπως άλλα στην περιοχή... Αλλά στις 15 Μαρτίου, σαουδαραβικές δυνάμεις... εισέβαλαν στο Μπαχρέιν, θεωρητικά με πρόσκληση της κυβέρνησης...

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τις τελευταίες εβδομάδες κλιμακώθηκαν οι κακομεταχειρίσεις πολιτών... Η κυβέρνηση Ομπάμα, πέραν μιας αρχικής επίκρισης και μιας δήλωσης για τη σύλληψη ενός μπλόγκερ, έχει μείνει σιωπηλή... Αναμφίβολα η Τεχεράνη θα επωφεληθεί από σεκταριστική σύγκρουση σε κράτος του Περσικού Κόλπου... Αντί να αποδέχεται σιωπηρώς την καταπίεση, η Αμερική θα έπρεπε να πιέζει τις ηγεσίες σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία, ώστε να γνωρίζουν οι άλλες χώρες της περιοχής τη στάση της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: