"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ισλαμική απειλή

Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΥΤΡΑ

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι διεθνολόγοι βλέπουν τα επόμενα χρόνια η Τουρκία να μετατρέπεται σε αμιγώς ισλαμική χώρα. Η επικράτηση του «μετριοπαθούς πολιτικού Ισλάμ» και η διατήρηση της μεγάλης απήχησης του κόμματός του έδωσαν το δικαίωμα στον Ερντογάν να πριμοδοτήσει τους υποστηρικτές του Ισλάμ.

ΕΠΕΤΡΕΨΕ τη μαντίλα για τις γυναίκες ενώ ταυτόχρονα πέτυχε την αποδυνάμωση των εκφραστών του «βαθέος κράτους». Και αν η στροφή της Τουρκίας στο Ισλάμ μπορεί να εξηγείται πολιτικά, η πρόσδεση της Αλβανίας στο ίδιο άρμα θα πρέπει να απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα μίλησε χθες σε «πνευματικοπολιτική» εκδήλωση της μουσουλμανικής κοινότητας της χώρας αραδιάζοντας πλείστες κολακευτικές αναφορές στην πίστη των μουσουλμάνων. Πριν από τρεις εβδομάδες παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του Πανεπιστημίου Ισλαμικών Σπουδών, που ο ίδιος αδειοδότησε. 

Οι κινήσεις του δεν είναι τυχαίες. Η Αγκυρα επιθυμεί να επηρεάζει τα Τίρανα μέσω κεφαλαίων που επενδύει την επέκταση της τουρκικής γλώσσας και φυσικά της στρατιωτικής βοήθειας. Η απόφαση του αλβανικού συνταγματικού δικαστηρίου να ακυρώσει την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και η χρησιμοποίηση των αλβανικών ναυτικών βάσεων από πολεμικά πλοία της Τουρκίας αποτελούν σαφές μήνυμα στην Ελλάδα.

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ πότε θα αφυπνιστεί η ελληνική κυβέρνηση και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας στην περιοχή.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: