"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο πωλών τοις μετρητοίς

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΤΕΝΑ

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μοιάζει υπερβολικά με νταλίκα, από εκείνες τις παρκαρισμένες στην εθνική, γεμάτες πορτοκάλια ή καρπούζια (ανάλογα την εποχή) και πινακίδες «0,30 ευρώ το κιλό».

ΕΚΕΙ, ο αραχτός μανάβης περιμένει την πελατεία που τρέχει στον αυτοκινητόδρομο να δει την τιμή, αστραπιαία να εκτιμήσει την ευκαιρία, να φρενάρει (κι ας έρχονται από πίσω κουτρουβάλα χιλιάδες εκδρομείς) και να παρκάρει ψωνίζοντας φρούτα «εθνικής». 

Ακριβώς έτσι και ο δικός μας υπουργός Οικονομικών: Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία που τρέχει με χίλια, που όλοι έχουν μυριστεί το πτώμα με τη γαλανόλευκη, παρκάρει την πραμάτεια και ελπίζει ότι πολλοί θα σταματήσουν. Δηλώνει μάλιστα ότι «50 δισ. θα βγάλω μέχρι το 2015», παραβιάζοντας κάθε κανόνα λογικής και εμπορίου. 

Κατ’ αρχάς, το πόσα θα βγάλει θα το δείξει ο ανταγωνισμός (που είναι τεράστιος), αλλά και οι τιμές που θα ορίσει. Δεύτερον, το πότε ακριβώς θα πουλήσει το ορίζουν η κυκλοφορία (επενδύσεων), η ανάγκη για «φρούτο» (τύπου ΔΕΗ) και η όρεξη των πελατών για το «αγγούρι» (ελληνικής οργάνωσης και απόδοσης) που διαθέτει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Στην παλιά εκείνη εικόνα στα καφενεία, ο «πωλών τοις μετρητοίς» ήταν ο πλούσιος και ο «πωλών επί πιστώσει» ήταν ο φτωχός, αλλά και στις δύο περιπτώσεις ήταν σίγουρο πως είχε γίνει πώληση. Σήμερα η εικόνα θα είχε άλλη λεζάντα: «Αυτός που πούλησε» και «Αυτός που μας πούλησε αλλά κανείς δεν αγόρασε», από την άλλη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: