"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νέα σελίδα για τα Πειραματικά

Νέα σελίδα ανοίγει για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία, αλλά και βασικούς οργανισμούς του υπουργείου Παιδείας, όπως το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας και ο Οργανισμός Εκδοσης Διδακτικών βιβλίων (ΟΕΔΒ) που συγχωνεύονται. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο κατέθεσε νομοσχέδιο-σκούπα, στο οποίο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

- Αναπροσδιορίζεται το μοντέλο πρότυπων/πειραματικών σχολείων, με τη δημιουργία των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. Ως τέτοια ορίζονται τα σχολεία που έχουν εξασφαλίσει τη σύνδεσή τους με ΑΕΙ και πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης σε σχέση με το εκπαιδευτικό προσωπικό, τις υλικοτεχνικές υποδομές, τη συμμετοχή σε καινοτόμες δράσεις, σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς κ.ά.

- Οι μαθητές των πειραματικών δημοτικών θα επιλέγονται με κλήρωση. Οταν το δημοτικό είναι συνδεδεμένο με πειραματικό γυμνάσιο, οι απόφοιτοι δημοτικού υπό προϋποθέσεις θα συνεχίζουν στο γυμνάσιο. Η εισαγωγή στα πειραματικά λύκεια θα γίνεται κατόπιν εξετάσεων και τεστ δεξιοτήτων.

- Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να εργασθούν σε ΠΠΣ θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο και τουλάχιστον 4ετή διδακτική υπηρεσία σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο. Κάθε εκπαιδευτικός μπορεί να υποβάλει αίτηση σε έως 5 πειραματικά. Η τελική επιλογή θα γίνεται από τη ΔΕΠΠΣ και με προφορικές συνεντεύξεις των υποψηφίων.

- Τον Σεπτέμβριο του 2011 μπορούν να λειτουργήσουν τα πρώτα 15 ΠΠΣ και το 2012 έως συνολικά 30.

l Ιδρύεται στην Αθήνα το «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής», στο οποίο μεταβιβάζονται οι (συχνά αλληλεπικαλυπτόμενες) αρμοδιότητες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του Κέντρου Εκπαιδευτικής Ερευνας, του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και του Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.

- Δημιουργείται, με έδρα στην Πάτρα και παράρτημα στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», από τη συγχώνευση του Ερευνητικού Ακαδημαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και του παραδοσιακού ΟΕΔΒ. «Τίθενται οι βάσεις για τη μετάβαση στην παραγωγή του βιβλίου του μέλλοντός μας, σε έντυπη αλλά και σε ψηφιακή μορφή», ανέφερε το υπουργείο για την απόφασή του

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: