"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ενα άρθρο για επίδοξους εφευρέτες...

Η έκφραση «ελληνική πατέντα» δεν χρησιµοποιείται µόνο για να περιγράψει τις ευφάνταστες αλλά ανεφάρµοστες ιδέες των Νεοελλήνων. Η δραστηριότητα γύρω από την εφευρετικότητα αρκετές φορές έχει και ποιοτικά επινοήµατα, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα του αρµόδιου φορέα, του Οργανισµού Βιοµηχ ανικής Ιδιοκτησίας.

Οι εφευρέσεις που φέρουν την ελληνική σφραγίδα είναι πολλές και η πρώτη έχει ηµεροµηνία 4 ∆εκεµβρίου 1920. Η κατασκευή αφορά ένα «χειροκίνητο πλυντήριον µηχάνηµα» και εφευρέτες είναι ο Ιωάννης Μίλτος, µηχανικός, κάτοικος Σικάγου Αµερικής, και ο Κωνσταντίνος Σ. Κρίκος, έµπορος, κάτοικος Αθηνών. 

Μια πατέντα, που δηλώνεται στον ΟΒΙ, για να εξασφαλίσει το δίπλωµα ευρεσιτεχνίας πρέπει να πληροί τρεις όρους: να είναι κάτι νέο, να παρέχει ωφέλεια και βέβαια να µπορεί να πραγµατοποιηθεί. 

Το Marc 1, ένα αντικλεπτικό σύστηµα αυτοκινήτου, πληρούσε αυτούς τους όρους και ο εφευρέτης του Γρηγόρης Λαµπρίδης, µηχανικός αυτοκινήτων, εξασφάλισε πριν από δέκα χρόνια το δίπλωµα ευρεσιτεχνίας. Η αιτία της δηµιουργίας του Marc 1 ήταν ένα στοίχηµα. «Μου είχαν κλέψει το αυτοκίνητο και έτσι άρχισα να δουλεύω για να φτιάξω ένα αντικλεπτικό σύστηµα απαραβίαστο. ∆εν πίστευαν ότι µπορούσε να γίνει αυτό και έβαλα στοίχηµαµε κάποιους φίλους µου 180.000 δραχµές, τότε, ότι δεν µπορούν να το παραβιάσουν. Φυσικά το κέρδισα». Το αντικλεπτικό σύστηµα αυτοκινήτου του Γρηγόρη Λαµπρίδη στηρίζεται στο µπλοκάρισµα του συµπλέκτη και του φρένου µε αποτέλεσµα η µετακίνηση του αυτοκινήτου να γίνεται µόνο µε γερανό. «Αν και µου ζήτησαν από αρκετές εταιρείες να τους δώσω τα δικαιώµατα, προτίµησα να το παρασκευάζω µόνος µου. Εδωσα στην αγορά γύρω στα 1.500 κοµµάτια και σκέφτοµαι να αρχίσω συνεργασία µε κάποιες κινέζικες εταιρείες που ενδιαφέρονται».

Ο Στράτος Κουτίβας, εξεταστής του Οργανισµού Βιοµηχανικής Ιδιοκτησίας, παρατηρεί ότι τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των αιτήσεων για κατοχύρωση διάφορων ευρεσιτεχνιών. «Αν συγκρίνουµε τα δύο τελευταία έτη, παρατηρούµε µια αύξηση της τάξεως του 3%. Σε απόλυτους αριθµούς, το 2010 είχαµε 744 αιτήσεις για εθνικά ∆ιπλώµατα Ευρεσιτεχνίας ενώ το 2009 είχαµε 721. Εκτός από τα διπλώµατα, ο ΟΒΙ στον τοµέα των εφευρέσεων χορηγεί και έναν άλλο τίτλο προστασίας, τα Πιστοποιητικά Υποδείγµατος Χρησιµότητας».

Κάθε εποχή καθορίζεται από τις εφευρέσεις της, επισηµαίνει η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΟΒΙ Ερη Μανούσου. «Οι εφευρέσεις από τη γέννησητου συστήµατος προστασίας των ευρεσιτεχνιών στην Ελλάδα µέχρι σήµερα µαρτυρούν την εικόνα κάθε εποχής που πασχίζει να αξιοποιήσει φυσικούς πόρους, να καλύψει πρακτικές ανάγκες και να εκπληρώσει επιθυµίες. Η ανθρώπινη εφευρετικότητα επιλύει τα εκάστοτε καθηµερινά προβλήµατα».

Πανάκριβη η κατοχύρωση στην Ευρώπη
«Η ΑΜΕΡΙΚΗ είναι ο παράδεισος της πατέντας, αφού σε µια αγορά 330 εκατ. ατόµων για να διασφαλίσεις µια πατέντα σού κοστίζει 700 δολάρια ενώ στις χώρες τις Ευρώπης χρειάζεσαιέ ως και 200.000 ευρώ. Αυτό δίνει µιαν απάντηση σε τυχόν ερωτήµατα γιατί οι Αµερικανοί έχουν προοδεύσει στην έρευνα και την τεχνολογία». 

Ο Αλέξης Παπαδόπουλος εφευρέτης του υβριδικού φωτοβολταϊκού συστήµατος ενέργειας «Πρωτέας»,που απέσπασε βραβείο ευρεσιτεχνίας αλλά και το ενδιαφέρον των αγορών στο εξωτερικό, δίνει µε σαφή τρόπο τα αίτια της ισχνής δράσης στην καινοτοµία και την έρευνα. Το ενεργειακό του σύστηµα µπορεί να δώσει 250λίτρα ζεστό νερό την ηµέρα και 250 Wp ηλεκτρική ισχύ, στο ίδιο περίπουκόστος ενός συµβατικού ηλιακού θερµοσίφωνα. «Ο “Πρωτέας” βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική πιστοποίηση και στην υλοποίησή του», λέει. «Μια αγορά όπως είναι αυτή της Κίνας είναι πάντα στόχος των ανθρώπων που ασχολούνταιµε τις επιχειρήσεις αλλά κα την έρευνα».

Ποια είναι η διαδικασία
Ο δικαιούχος ενός διπλώµατος ευρεσιτεχνίας αποκτά αποκλειστικό δικαίωµα εκµετάλλευσης, δηλαδή να χρησιµοποιεί το αντικείµενο, να το κατασκευάζει, να το διαθέτει στην αγορά, να το εξάγει, αποκλείοντας έτσι κάθε τρίτο από την εκµετάλλευση της ευρεσιτεχνίας του χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Η προστασία ισχύει για 20 χρόνια και αρχίζει από την ηµεροµηνία κατάθεσης της αίτησης για δίπλωµα ευρεσιτεχνίας.

Στο βασικό κόστος µέχρι τη χορήγηση συγκαταλέγονται: το τέλος κατάθεσης που είναι 50 ευρώ, το τέλος έκθεσης έρευνας 300 ευρώ, ή – εναλλακτικά – έκθεσης έρευνας µε αιτιολογηµένη γνώµη 800 ευρώ, και το τέλος χορήγησης 150 ευρώ.

Στη συνέχεια υπάρχει διαβάθµιση στα ετήσια τέλη προστασίας, η οποία αρχίζει από 20 ευρώ για το τρίτο έτος προστασίας και φθάνει τα 1.100 ευρώ για το εικοστό έτος προστασίας. Ο πρώτος και ο δεύτερος χρόνος προστασίας παρέχονται δωρεάν από τον ΟΒΙ.

Τα συνηθέστερα πεδία που ενδιαφέρουν περισσότερο τους έλληνες εφευρέτες, σύµφωνα µε τα στοιχεία του 2010, είναι οι ανάγκες της καθηµερινότητας (31%), οι µεταφορές (20%), η µηχανική (16%) και ακολουθούν οι σταθερές κατασκευές, η βιοµηχανική χηµεία και άλλα ενεργειακά θέµατα. 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: