"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Καίει» ο Ρακιντζής τη ΔΕΗ για τις χορηγίες στη ΓΕΝΟΠ

Του Ηλία Μπενέκου

Μεγάλη εβδομάδα, και… όχι τυχαία, φαίνεται πως είναι αυτή που ξεκινά για τις διοικήσεις της ΔΕΗ. Τα έργα και οι ημέρες, αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ, αναμένεται να έρθουν στο φως μέσα από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος - φωτιά του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΗτΣ» το πόρισμα ύστερα από πολύμηνη έρευνα θα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σημαντικό μέρος από τα περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από το 1999 έως το 2010 η ΓΕΝΟΠ ως «χορηγίες» από τη ΔΕΗ για διάφορες δραστηριότητες, όπως δημόσιες σχέσεις, επιμορφωτικά ταξίδια, μελέτες και κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του σωματείου δεν ήταν νόμιμες, καθώς ο νόμος θέτει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση συνδικαλιστικών φορέων από τον εργοδότη.

Το πόρισμα θα παραδοθεί στην υπουργό Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη που είχε παραγγείλει και τη σχετική έρευνα, ενώ θα διαβιβαστεί και στον εισαγγελέα. Υπενθυμίζεται ότι το φάκελο της υπόθεσης είχε παραπέμψει στον επιθεωρητή η κα Μπιρμπίλη, περιλαμβάνοντας τα στοιχεία που παρέσχε η ΔΕΗ σε απάντηση ερωτήσεων που κατατέθηκαν στη Βουλή για το ύψος των κονδυλίων και τους όρους του δανείου που πήρε η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ.

Πού πήγαν όμως όλα αυτά τα ποσά στο πέρασμα των τελευταίων δώδεκα χρόνων; 

Μεγάλο μέρος τους «κατευθύνθηκε» στην κάλυψη δαπανών για μετακινήσεις μελών της ΓΕΝΟΠ στο εξωτερικό. Ταξίδια στην Τυνησία, τη Μόσχα και μάλιστα με πολυπληθείς αποστολές, που σε μερικές περιπτώσεις έφθασαν τα ογδόντα άτομα και όλα αυτά στο πλαίσιο του… συνεδριακού τουρισμού! Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2010, έτος κατά το οποίο τα δυσχερή οικονομικά επεφύλαξαν «μαχαίρι» σε μισθούς και κοινωνικές δαπάνες, βάσει των στοιχείων που απέστειλε η ΔΕΗ, η ενίσχυση προς της ΓΕΝΟΠ και την ΟΚΔΕ (Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων) ξεπέρασε τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι «κωδικοί» κάτω από τους οποίους δικαιολογήθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά, ποικίλλουν, αλλά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρερμηνείας. «Κάλυψη δαπανών για μετακινήσεις των μελών της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ στο εξωτερικό», «Κάλυψη δαπανών για ανάπτυξη σχέσεων εργαζομένων και συμμετοχή σε ομοειδείς διεθνείς οργανώσεις», «Κάλυψη δαπανών για δραστηριότητες που αφορούν θέματα της ΔΕΗ», «Κάλυψη δαπανών για την ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων».

Είναι χαρακτηριστικό ότι χρηματοδότηση της ΓΕΝΟΠ δεν είναι μόνο διαχρονική είναι και… διακομματική, αφού όσες κυβερνήσεις και αν άλλαξαν από το 1999 και όσες διοικήσεις και αν παρήλθαν, οι επιχορηγήσεις όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά έβαιναν διαρκώς αυξανόμενες. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι από το 1999 οπότε και η ΓΕΝΟΠ έλαβε το ποσό των 315 χιλιάδων ευρώ, το κονδύλι ανέβηκε στις 500 χιλιάδες από το 2000 και μετά, για να εκτιναχθεί σε πάνω από 3,5 εκατομμύρια το 2005 και να αγγίξει τα 4,7 το 2006. Από το 2007 και μετά τα ποσά μοιράζονται σε ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ, αλλά παραμένουν πάντοτε σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου να καλύπτουν τις -ως φαίνεται- αυξημένες απαιτήσεις των συνδικαλιστών. Έτσι από το 2007 και ύστερα δεν πέφτουν ποτέ κάτω από το φράγμα των 3 εκατομμυρίων ετησίως (3,1 εκατ. το 2007, 3,2 εκατ. το 2008, 3,3 εκατ. το 2009 και 3,1 εκατ. το 2010).

Κοντός ψαλμός «αλληλούια» πάντως, και μάλιστα εν μέσω της κατανυκτικής ατμόσφαιρας της Μεγάλης εβδομάδας. «Κερασάκι» στην τούρτα ωστόσο ήταν και το περίεργο περιστατικό της κλοπής εγγράφων, στα γραφεία της ΔΕΗ, στη Χαλκοκονδύλη, από την τσάντα επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που συγκέντρωναν στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις που έλαβε η ΓΕΝΟΠ. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έκανε λόγο για προβοκάτσια και κάλεσε τους επιθεωρητές να πάνε στα γραφεία της ομοσπονδίας για να τους δοθούν όποια στοιχεία χρειάζονται. Η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει και αυτό το περιστατικό, όμως η χρονική «σύμπτωση» κάθε άλλο παρά τυχαία δείχνει….

Τα στοιχεία από μόνα τους είναι εύγλωττα και αποδεικνύουν έμπρακτα το ποιος διοικούσε στην ουσία, όλα τα τελευταία χρόνια την επιχείρηση. Αν μη τι άλλο, η πρακτική των γενναίων επιχορηγήσεων όλων των διοικήσεων προσκρούουν στην ίδια τη λογική της προστασίας των συνδικαλιστικών ελευθεριών που θέτει ο νόμος.

Ωστόσο, εξυπηρετούσαν έναν πολύ σημαντικότερο σκοπό: Εξασφάλιζαν τις καλές σχέσεις της εκάστοτε διοίκησης με ένα πολύ ισχυρό συνδικάτο. Παράλληλα, όπως φαίνεται, εξυπηρετούσαν και τα πολιτικά κόμματα, που κατόρθωναν «χαϊδεύοντας» τους συνδικαλιστές, από τη μεν θέση αντιπολίτευσης να μεγιστοποιούν τα πολιτικά τους οφέλη μέσω της στήριξης οποιουδήποτε αιτήματος της ΓΕΝΟΠ, από τη δε θέση κυβερνώντος να «ακυρώνουν» έναν ισχυρό αντίπαλο. Τη «δύναμη» και τα πολιτικά ερείσματα που φαίνεται ότι διαθέτει η ΓΕΝΟΠ πάντως, δεν την έκρυψε ποτέ. Ακόμη και εν αναμονή του πορίσματος διεμήνυσε πως «εκατό Ρακιντζήδες να βάλετε, το στόμα δεν θα μας το κλείσετε», επιχειρώντας να αποδώσει τις όποιες διαπιστώσεις του πορίσματος σε προσπάθεια να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: