"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ: Οικονομικά παιχνίδια αποζημιώσεων (!) πίσω απο την αναβάθμιση της επικινδυνότητας

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Σε προσπάθεια των αρχών της Ιαπωνίας να αποφύγουν τις υπερβολικές αποζημιώσεις από ασφαλιστήρια συμβόλαια αποδίδει ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας την απόφαση του Τόκιο να αναβαθμίσει στο «επίπεδο 7» την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, καθιστώντας την εφάμιλλη με του Τσερνομπίλ.

Ωστόσο οι Κινέζοι θεωρούν ότι τα δύο δυστυχήματα δεν συγκρίνονται, ενώ οι Γάλλοι εκτιμούν ότι η αναβάθμιση είναι σωστή και δικαιολογημένη.

«Μου είναι δύσκολο να εκτιμήσω γιατί οι Ιάπωνες συνάδελφοι πήραν αυτή την απόφαση. Υποπτεύομαι ότι είναι μάλλον οικονομικό θέμα παρά πυρηνικό» δήλωσε στο «Ρόιτερ» ο Σεργκέι Κιριένκο, επικεφαλής τής Rosatom. «Υποθέτω ότι ίσως συνδέεται με τον παράγοντα "ανωτέρας βίας", σε σχέση με ασφαλιστήρια συμβόλαια... Είναι λίγο παράξενο» είπε στο περιθώριο συνάντησης των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών. 

Το πρακτορείο μεταδίδει ότι οι αξιωματούχοι που έκαναν την αναβάθμιση της καταστροφής στο 7 (κορυφή της κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων) έσπευσαν να προσθέσουν πως η αύξηση αυτή δεν σημαίνει ότι ξαφνικά η κατάσταση έγινε πιο κρίσιμη. Σημειώνει ακόμα ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής θάνατοι λόγω ακτινοβολίας και ότι αρκετοί επιστήμονες συμφώνησαν πως είναι κάπως μεγαλοποιημένη η σοβαρότητα της κρίσης και δεν συγκρίνεται με αυτή του Τσερνομπίλ.  

«Οι δικές μας εκτιμήσεις είναι ότι το ατύχημα ήταν μεταξύ 5 και 6. Σήμερα δεν είναι στο έξι» είπε ο Ρώσος ειδικός. Τόνισε ότι τα πυρηνικά εργοστάσια που κατασκευάζει η εταιρεία του είναι ασφαλέστατα.

Πάντως, οι γνώμες διίστανται. Η κινεζική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας ανακοίνωσε ότι η ραδιενέργεια που διαρρέει από τη Φουκουσίμα Νταϊτσί δεν συνιστά άμεση απειλή για τους Κινέζους και δεν συγκρίνεται με το δυστύχημα στο Τσερνομπίλ, που ήταν η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο. Εντελώς αντίθετη γνώμη έχει ο Ντιντιέ Σαμπιόν, διευθυντής του Ινστιτούτου Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας της Γαλλίας. Σε συνέντευξή του στη «Λιμπερασιόν» δήλωσε ότι περίμενε την αναβάθμιση γιατί έχουν γίνει μεγάλες διαρροές ραδιενέργειας και εναποθέσεις ραδιενεργών στοιχείων, τα οποία σε ορισμένα σημεία είναι συγκρίσιμα με του Τσερνομπίλ, αλλά οι επιπτώσεις δεν θα είναι ίδιες.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: