"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κάμερον εναντίον μαζικής μετανάστευσης

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τα μειονεκτήματα της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης ανέλυσε, χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, στην πρώτη του μεγάλη ομιλία για το θέμα από τότε που ανέλαβε την εξουσία, κι ενώ η Ευρώπη καλείται να βρει τρόπους αποκατάστασης χιλιάδων προσφύγων από τη βόρεια Αφρική.

Ο κ. Κάμερον τάχθηκε υπέρ της «καλής μετανάστευσης» και όχι της «μαζικής μετανάστευσης» και προειδοποίησε ότι αποφάσεις του παρελθόντος υπονόμευσαν κοινότητες και επέτρεψαν σε εξτρεμιστικά κόμματα να ανθήσουν.

Η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, σύμφωνα με τον κ. Κάμερον, είχε αποτέλεσμα ορισμένες γειτονιές «να υποστούν ταλαιπωρία και να χάσουν τη συνοχή τους». Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Φιλελεύθερος Δημοκράτης, Βινς Κέιμπλ, παρατήρησε ότι οι λέξεις που επέλεξε ο πρωθυπουργός ήταν ατυχείς. «Η συζήτηση γύρω από τη μαζική μετανάστευση απειλεί να πυροδοτήσει τον εξτρεμισμό, τον οποίον ο ίδιος και εγώ απορρίπτουμε με σθένος»...

Στην ομιλία του στο Σαουθάμπτον, ο κ. Κάμερον είπε επίσης ότι τα προβλήματα πολλών κοινοτήτων πηγάζουν από το γεγονός ότι μερικοί μετανάστες δεν ενδιαφέρονται να μάθουν την αγγλική γλώσσα και να ενσωματωθούν. Αυτό δημιούργησε γκέτο σε ορισμένες πόλεις.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού, που επιτρέπει τη διείσδυση περιορισμένου αριθμού ειδικευμένων εργατών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε ότι η μαζική μετανάστευση ασκεί πιέσεις στο στεγαστικό και στις υπηρεσίες.

Η εγκατάλειψη της κουλτούρας των επιδομάτων και ο περιορισμός των μεταναστών είναι «οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», τόνισε. Η κυβέρνηση «δεν θα ελέγξει ποτέ τη μετανάστευση σωστά εάν δεν αντιμετωπίσει την εξάρτηση από το κοινωνικό κράτος». Οι ξένοι εργάτες δεν είναι δυνατόν να κατηγορούνται ότι αρπάζουν θέσεις εργασίας τη στιγμή που το σύστημα των επιδομάτων επιτρέπει στους περισσότερους Βρετανούς να μην εργάζονται.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: