"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Όχι στη νεοελληνική σκλαβιά...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

«Η πείνα το καμάρι είναι του κιοτή, του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί». Οι στίχοι είναι από το «Μεγάλο μας τσίρκο» του μεγάλου Ιάκωβου Καμπανέλλη και είναι περισσότερο επίκαιροι από ποτέ στην Ελλάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ανάσυρσης στην επιφάνεια ορισμένων λωποδυτών και κλεπτοκρατών μεγάλου βεληνεκούς, τόσο ώστε να είναι ικανό (το βεληνεκές τους) να επηρεάσει την ελληνική οικονομία.

Οι οκτώ νέοι στην πλειοψηφία τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν μια ερώτηση καταπέλτη κατά του θηριώδους σε σκάνδαλα τραπεζικού συστήματος, δεν είναι κιοτήδες και δεν έχουν αποδεχθεί ως μοιραίο να ενταφιασθούν πολιτικά επειδή το σύστημα επέλεξε κάποιον Προβόπουλο ως επικεφαλής-ελεγκτή της αγοράς και τα έκανε χειρότερα και από τον π...νό του. Σε ένα ρεπορτάζ της πρωινής ζώνης των Καμπουράκη-Οικονομέα στο Μega παρουσιάστηκαν Ελληνες νέοι που αποφάσισαν να μην ενταφιάσουν τα όνειρά τους και να μην ταφούν οι ίδιοι. Εχουν φύγει στο εξωτερικό.

Ενας 27χρονος από το Μόναχο έδινε συνέντευξη και έλεγε ορισμένα βασικά. Οτι η ζωή στο Μόναχο είναι πιο φτηνή από την Ψωροκώσταινα! Τα προϊόντα που είναι βασικά για τη ζωή μιας οικογένειας είναι φτηνότερα κατά ένα ή ακόμα και δυο τρίτα από τα αντίστοιχα προϊόντα στην Ελλάδα. Αγοράζει κανείς ντομάτες, πατάτες, φρούτα και, προφανώς, αυτά είναι Λάρισας, Θήβας, Πηλίου, Ημαθίας, κλπ. Αυτά τα προϊόντα στις ελληνικές αγορές κοστίζουν π.χ. 3 ευρώ το κιλό. Ετσι, κάποιος που θέλει από δυο κιλά στα παραπάνω προϊόντα, θα πληρώσει 18 ευρώ. Στη Γερμανία, ο 27χρονος Αλέξης Δούκας πληρώνει 6-7 ευρώ για τα ίδια προϊόντα της ίδιας ποσότητας. Με ποια λογική; Μα, φυσικά, του Προβόπουλου, του κυρίου αυτού που είναι διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ενώ όλοι οι Ελληνες θα έπρεπε να γνωρίζουν τη φωνή του από τα αστροπελέκια που (θα έπρεπε να) ρίχνει.

Ο πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο είναι ο υιός Ψυχάρης και αυτός είναι βέβαιο ότι δεν έφυγε στο εξωτερικό γιατί δεν άντεχε την ελληνική κρίση. Αυτός και οι συνάδελφοί του στο εξωτερικό θα έπρεπε να έχουν φροντίσει να έχουν εναρμονιστεί οι τιμές με εκθέσεις τους. Φυσικά, δεν το έκαναν, γιατί απλά ανήκουν σε άλλη τάξη και θα πεινάσουν... Στη Φρανκφούρτη, ο νεαρός Γιώργος Ντόνας πήγε για μεταπτυχιακό στα Νομικά και βρήκε εργασία δημοσίων σχέσεων σε κοσμηματοπωλείο. Εμεινε εκεί. Η αμοιβή του είναι 5.000 ευρώ και στην Ελλάδα ως δικηγόρος σε δικηγορικό γραφείο θα έβγαζε 500-600 ευρώ, ενώ ως νομικός σύμβουλος σε εταιρεία θα έβγαζε, εκβιαζόμενος μάλιστα, περίπου 1.000 ευρώ... Ανάλογα με το Μόναχο, είναι φτηνότερη η ζωή.

Το ίδιο και στο Λονδίνο, για το οποίο υπήρχε σχετικό ρεπορτάζ με νεαρό Έλληνα που πήγε εκεί για μεταπτυχιακό δασκάλου και εργάζεται στο «CITY» με πολύ καλύτερες αποδοχές. Τι θα συμβεί με όσους νέους δεν μπορούν να φύγουν στο εξωτερικό; Πώς θα βρουν διέξοδο, καθώς η ανεργία στους νέους έχει ξεπεράσει το 35% στην πραγματικότητα;Προφανής επιλογή τους (πρέπει να) είναι να μην είναι κιοτήδες με την πείνα για καμάρι τους. 

Αν οι νέοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν με αυτόν τον τρόπο σε ένα επίπεδο πολύ επικίνδυνο, είναι προφανές ότι δεν θα πρέπει να επιλέξουν να θαφτούν αλλά να θάψουν... Τι; Κάθε εμπόδιο στα δικαιώματά τους. Αλλά κάθε εμπόδιο... Δεν έχουν άλλη επιλογή σε μία χώρα που κηδεύει δημοσία δαπάνη Έβερτ και αδιαφορεί για Καμπανέλληδες...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: