"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ουραγοί στη χρήση Ιντερνετ και ηλεκτρονικών υπολογιστών

Ξανά «πέτρινα χρόνια» θυμίζει το Ευρωβαρόμετρο για τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα. Η χώρα μας πρωτεύει στην τηλεόραση και στις τηλεφωνικές συνδέσεις και παραμένει ουραγός στο Ιντερνετ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ), παρά την αύξηση της διείσδυσης που σημειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου που ανακοινώθηκε προχθες, η Ελλάδα κατατάσσεται 14η στην Ευρώπη των 27, με ποσοστό 99% των νοικοκυριών να χρησιμοποιεί μία τουλάχιστον τηλεφωνική συσκευή (σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας). Επίσης, εμφανίζοντας ποσοστό διείσδυσης 100% στα ελληνικά νοικοκυριά η τηλεόραση, η χώρα βρίσκεται σε μια από τις πρώτες θέσεις της Ε.Ε.

Ωστόσο, εδώ τελειώνουν τα καλά νέα της χώρας. Μόνον το 50% των ελληνικών νοικοκυριών διαθέτει Η/Υ, κατατάσσοντας τη χώρα στην 23η θέση της Ε.Ε., ενώ με ποσοστό διείσδυσης 39% για το Ιντερνετ, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, έχοντας πίσω μόνον τη Βουλγαρία (35%) και τη Ρουμανία (31%).

Το Ευρωβαρόμετρο διαπιστώνει αύξηση της διείσδυσης των Η/Υ και του Ιντερνετ στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά η αύξηση αυτή δεν είναι αρκετή για να κλείσει το χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. Αντίστοιχα βήματα κάνουν οι άλλες, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Ρουμανία, με τη μεγαλύτερη αναλογία Η/Υ που διαθέτουν σύνδεση στο Ιντερνετ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου αφορούν μετρήσεις που έγιναν στο τέλος του 2009 (Νοέμβριος-Δεκέμβριος). Από την Ελλάδα αξιοποιήθηκε δείγμα 1.000 αποκριθέντων, σε σύνολο 26.700 ατόμων σε ολόκληρη την Ε.Ε.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: