"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Διχασμένοι «γκουρού» για «πτώχευση της Ελλάδας»

Απο την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ

Διχασμένοι ως προς το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η Ελλάδα σε χρεοκοπία εμφανίστηκαν «γκουρού» της αγοράς, στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε το «Economist» στη Νέα Υόρκη. Την ίδια ώρα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γκι Καντέν, δήλωναν ρητά ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι».

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε στάση πληρωμών μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, καθώς οι περικοπές των δημόσιων δαπανών δεν θα είναι αρκετές για να μειωθεί το υπέρογκο κρατικό χρέος, διατύπωσε καταρχάς ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας διαχείρισης ομολόγων Pimco, Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Οπως εξήγησε, «η χρεοκοπία είναι πιθανή εφόσον μπορεί να περιοριστεί ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες χώρες, γίνει με ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους και με ανατίμηση, ώστε να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα». Πρόσθεσε ακόμη ότι «η εναλλακτική λύση δεν υπόσχεται ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Αναφερόμενος στο μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα, εκτίμησε ότι «στο τέλος της διαδικασίας το δανειακό βάρος πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήταν στην αρχή».

Διαμετρικά αντίθετη άποψη εξέφρασε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση του «Economist», ο πρόεδρος της «Standard & Poor’s», Ντίμαν Σέρμα, ο οποίος δεν βλέπει ελληνική χρεοκοπία, καθώς «ο σχεδιασμός ήταν ανέκαθεν να βρεθεί μια συλλογική λύση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Τόνισε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη θέληση να διατηρηθεί η ενότητα στην Ευρωζώνη όσον αφορά την άσκηση πολιτικής.

Στον απόηχο της κονταρομαχίας Ελ Εριάν - Σέρμα, ο Ολι Ρεν εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «τα τρέχοντα προβλήματα της Ευρωζώνης θα λυθούν χωρίς αναδιάρθρωση χρέους». Ζήτησε, όμως, και πάλι από τις κυβερνήσεις «επιμονή στην πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας».

Τη διαβεβαίωση ότι «η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων» έδωσε, εξάλλου, και ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γκι Καντέν, κατά τον οποίο «ναι μεν υπάρχει αποσυμπίεση στην αγορά των κρατικών ομολόγων, όμως είναι ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή αξιόπιστων δημοσιονομικών προσαρμογών είναι το κλειδί για την επίλυση του προβλήματος του χρέους στην Ευρωζώνη». 

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: