"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μήπως φταίμε και για το '22;

Γράφει ο ΤΑΚΗΣ ΚΑΤΣΙΜΑΡΔΟΣ

Ολα τα είχαμε, ένας νέος διχασμός για την Ιστορία έλειπε. Από την περασμένη εβδομάδα αποκτήσαμε και τέτοιον. Αφού με απόφαση του Αρείου Πάγου οι έξι, που εκτελέστηκαν στου Γουδή το 1922, ως υπεύθυνοι για τη Μικρασιατική Καταστροφή, ήταν αθώοι. 

Το χρονικό αναψηλάφησης της πολύκροτης δίκης είναι αρκετά γνωστό, καθώς απασχολεί το ανώτατο δικαστήριο εδώ και δύο χρόνια. Ο εγγονός ενός από τους εκτελεσθέντες επιδίωξε -όπως είχε το δικαίωμα- και πέτυχε την αποκατάσταση της μνήμης του προγόνου του. Ο Π. Πρωτοπαπαδάκης, λοιπόν, όπως και οι άλλοι πρώην πρωθυπουργοί , υπουργοί και στρατιωτικοί, που δικάστηκαν και καταδικάστηκαν, δεν ήταν προδότες, με τυπικά τελεσίδικη βούλα και υπογραφές.

Ετσι, όμως, 88 χρόνια μετά απομένει αναπάντητο το ερώτημα των ερωτημάτων για τη μεγαλύτερη νεοελληνική τραγωδία - ισάξια με την Αλωση της Κωνσταντινούπολης κατά την κλασική εκτίμηση του Ελ. Βενιζέλου: Για τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και πολίτες του 1920-22, τον ξεριζωμό του 1,5-2 εκατ. προσφύγων από τις πατρογονικές εστίες τους και τις ανυπολόγιστες εθνικές καταστροφές ποιος ευθύνεται;  

Διότι, δεχόμενοι ότι οι έξι (μαζί με άλλους πολλούς), που συναποτελούσαν την πολιτικο-στρατιωτική ηγεσία τότε, δεν ήταν ένοχοι, υπεύθυνοι δεν υπάρχουν.  

Σαν να φταίνε όλοι (!), για να μεταφέρουμε στην εποχή εκείνη ένα σημερινό φτηνό ιδεολόγημα για άλλου είδους καταστροφές. Σαν να πρόκειται για κάποιο ατύχημα ή φυσική καταστροφή!

Πέραν και ανεξαρτήτως της δικαστικής απόφασης, η αθώωση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου συνολικά για τη νεοελληνική Ιστορία  και όχι μόνο. Δυστυχώς, η χώρα μας, λόγω των σχετικά μακρόχρονων ανώμαλων περιόδων που βίωσε δραματικά, έχει να επιδείξει χιλιάδες θανατικές καταδίκες και πολλαπλάσιες άλλες δικαστικές αποφάσεις πολιτικής σκοπιμότητας. Μερικές απ' αυτές, αρχής γενομένης από τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους, ήταν πολύκροτες, όπως και η δίκη των έξι. Αν μερικές μόνο από αυτές αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικών αποφάσεων, η χώρα θα μετατραπεί σ' ένα απέραντο δικαστήριο. Ενώ η νεοελληνική Ιστορία θα περάσει στην αρμοδιότητα των νομικών...

Υστερόγραφο: Μία φορά καταδικάστηκαν κοινοβουλευτικοί πρωθυπουργοί και υπουργοί στην Ιστορία μας και, τελικά, αποδόθηκαν άσπιλοι στην κοινωνία. Για να μην υπάρχει ούτε μία εξαίρεση στον γνωστό κανόνα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: