"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Ρωσία επιστρέφει στο Αφγανιστάν

ΜΟΣΧΑ Η Ρωσία συμφώνησε να μπει ξανά στον πόλεμο του Αφγανιστάν στο πλευρό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστικό, χθεσινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ιndependent». Δίνει έτσι άφεση αμαρτιών, με το αζημίωτο βέβαια, στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της, που σε όλη τη δεκαετία του ΄80 υποστήριξαν με σύγχρονα όπλα και δισεκατομμύρια δολάρια τους ντόπιους μουτζαχεντίν, εξαναγκάζοντάς τη σε υποχώρηση με βαριές απώλειες. Σύμφωνα με πληροφορίες της βρετανικής εφημερίδας, είναι πολύ πιθανόν τον επόμενο μήνα, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, να ανακοινωθεί η σχετική συμφωνία με τη Ρωσία που θα ανατρέψει τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών.

Πρόκειται φυσικά για τυπική «λυκοφιλία»: οι πρώην ψυχροπολεμικοί εχθροί ενώνονται εναντίον της κοινής απειλής που παρουσιάζει η ισλαμική τρομοκρατία, μέρος της οποίας προέκυψε απευθείας από την παρέμβαση των δυτικών, στον σοβιετικό πόλεμο στο Αφγανιστάν (1979-1989), υπέρ των φανατικών ισλαμιστών, ο οποίος έληξε με περισσότερους από 14.000 νεκρούς Σοβιετικούς. Η Ρωσία ανησυχεί επίσης για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων καθαρής ηρωίνης από το Αφγανιστάν και μέσω της Κεντρικής Ασίας στις πόλεις και στη νεολαία της, ενώ επιθυμεί διακαώς να επαναβεβαιώσει τη στρατηγική επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο, η Μόσχα ήδη εκπαιδεύει μέλη του αφγανικού στρατού και ομάδες καταπολέμησης ναρκωτικών, ενώ έχει πουλήσει στην Πολωνία πολεμικά αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν στο Αφγανιστάν και επί της αρχής έχει δεχτεί να προμηθεύσει το ΝΑΤΟ με επιθετικά ελικόπτερα. Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την άμεση προμήθεια περισσοτέρων ελικοπτέρων και την εκπαίδευση πιλότων, ενώ ζητεί να επιτρέψει η Μόσχα τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών μέσω της ρωσικής επικράτειας ως εναλλακτική λύση στη μεταφορά τους μέσω Πακιστάν όπου οι Ταλιμπάν επιτίθενται επανειλημμένα στις συμμαχικές εφοδιοπομπές.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η Μόσχα, για ευνόητους λόγους, δεν πρόκειται να (ξανα)στείλει «μάχιμους» στρατιώτες στην «αφγανική παγίδα». « Ελπίζω ότι τα δυτικά ειρηνευτικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν από την περιοχή πριν ολοκληρώσουν την αποστολή τους.Παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να μεταδώσουμε στους Αμερικανούς τη δική μας εμπειρία από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν » δήλωσε ο ρώσος υπουργός Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ στον «Ιndependent».

Να σημειωθεί εδώ ότι για τους ίδιους ουσιαστικά λόγους με σήμερα η Μόσχα συνέβαλε ενεργά στην ανακατάληψη του Αφγανιστάν το 2001 από τη Βόρεια Συμμαχία, τους άνδρες της οποίας έντυσε, εξόπλισε και υποστήριξε σε επίπεδο πληροφοριών, μεταφορών και επιμελητείας. Μετά το 2003 όμως οι σχέσεις Κρεμλίνου και Λευκού Οίκου «πάγωσαν», γεγονός που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στη νατοϊκή πλευρά.

Βάζει «πλάτη» στο ΝΑΤΟ με το αζημίωτο
Σε αντάλλαγμα για την «επιστροφή» της στο Αφγανιστάν η Μόσχα ζητεί «περισσότερη συνεργασία από την πλευρά του ΝΑΤΟ». Ο αμερικανός πρόεδροςΜπαράκ Ομπάμα έχει ήδη εγκαταλείψει το σχέδιο εγκατάστασης αντιπυραυλικής «ασπίδας» στην Πολωνία και στην Τσεχία, ένα πρόγραμμα που είχε οδηγήσει σε ψυχρότητα και σε έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ συμφώνησε να «συμβουλευτεί» τη Ρωσία όσον αφορά το σύστημα που θα τις αντικαταστήσει. Η Μόσχα επίσης θα ήθελε να δεχτεί το ΝΑΤΟ το υπάρχον status quo στη Γεωργία, καθώς μετά τον πόλεμο πριν από δύο χρόνια ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στη Νότια Οσετία και στην Αμπχαζία.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: