"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μια ιδιαίτερη αντίληψη περί επενδύσεων

Tου Γιωργου Mαντελα

Κανονικά θα έπρεπε να αποτελούμε ανακοίνωση σε συνέδριο: Οι Ελληνες έχουμε μια περίεργη αντίληψη σχετικά με το τι είναι «επένδυση», πώς προσελκύεται και πώς ολοκληρώνεται. Με «δύο λόγια» (που αρκούν για να την περιγράψουν) η φιλοσοφία μας είναι απλή: «Φέρτε μας τα λεφτά κι αφήστε μας ήσυχους. Εμείς ξέρουμε...». 

Ετσι μάθαμε όλα αυτά τα χρόνια, έτσι κάνουμε. Τι ακριβώς ξέρουμε, βεβαίως, συζητείται. Ας πούμε κατ’ αρχάς τι θέλουμε: να μας αφήσουν ήσυχους, αφού μας τα φέρουν. Μετά, αφού απομακρυνθούν από το ταμείο, να μην μπερδεύονται στα πόδια μας, να μην έχουν απαιτήσεις και γενικώς να κάθονται ήσυχοι. Αφού είχαν τη φαεινή ιδέα να έρθουν να επενδύσουν εδώ, θα πρέπει να παίξουν με τους όρους μας.

Πάρτε για παράδειγμα τους Κινέζους της Cosco. Οταν κατάλαβαν πού έμπλεξαν, κινδύνεψαν να πάθουν αποπληξία και όχι απλή... φαρυγγίτιδα, αλλά ήταν αργά γι’ αυτούς. Τώρα προσπαθούν να προσαρμοστούν (και να μας προσαρμόσουν, όσο μπορούν). Αν βεβαίως μπορούσαν να γυρίσουν τον χρόνο πίσω, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν μας έφερναν έστω κι ένα γουάν. Αλλά, από τη στιγμή που απομακρύνθηκαν από το ταμείο, ας πάρουν τη σειρά τους στο ταμείο για να εισπράξουν την επιστροφή του ΦΠΑ. Και μάλιστα την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών δεν αναγνωρίζει καν το πρόβλημα, αφού ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός δηλώνει ότι «πληρώνει κανονικά». Το χειρότερο; Το εννοεί. 

Αλλά και οι Καταρινοί, αν συνεχίσουν έτσι, την ίδια και χειρότερη τύχη θα έχουν. Πάρτε, για παράδειγμα, την ιστορία με τον Αστακό. Εξαρχής είχε προκαλέσει, αφού θα ’φερνε... λεφτά. Μείζον πρόβλημα. Μετά αποκαλύφθηκε και ο «λάκκος», με το αμφισβητούμενο προϊόν που θα παράγονταν (σου λέει, στην Ελλάδα πάω, όλα επιτρέπονται) και η ιστορία τελείωσε σεμνά και ταπεινά. 

Πρόβλεψη;

Οποιος στοιχηματίσει ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα έχει καλύτερη τύχη, ας το ξανασκεφτεί. Ο «νόμος του κορμοράνου», σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η επένδυση θα είναι μεγάλη (5 δισ. ευρώ) και οι επενδυτές θα θέλουν να έχουν λόγο (σε ό,τι τέλος πάντων έχουν οραματιστεί να φτιάξουν εκεί), θα τους προκαλέσει πρόβλημα. Και αυτή τη φορά δεν θα είναι κάποιος υφυπουργός που θα καταλάβει εκ των υστέρων ότι λειτούργησε ως αποδιοπομπαίος τράγος, αλλά θα κινδυνέψει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να δει τις φωτογραφίες του με τον σεΐχη του Κατάρ, που έβγαλαν μαζί στη Νέα Υόρκη πριν από τρεις εβδομάδες, να κιτρινίζουν σε κάποιο συρτάρι. Και μαζί θα «κιτρινίσουν» και οι τελευταίες ελπίδες να έρθει κάποιος ξένος στην Ελλάδα να επενδύσει κανένα ευρώ, δολάριο, γουάν ή ό,τι άλλο τέλος πάντων έχει την καλοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: