"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Θα πάω μάνα στο Δελχί να κυνηγώ τις κόμπρες...»

Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΑΝΘΟΥΛΗ

Οτι η Ελλάδα αναγεννάται, δεν το συζητώ. Πασιφανέστατο. Κατ' αρχάς οι νέοι, επιτέλους, σκέπτονται σοβαρά τη μετανάστευση καθοδηγούμενοι από παλιές χρησιμότατες ελληνικές ταινίες, με θέμα ξενιτεμένους και μετανάστες σε χώρες που οι αρρενωποί άντρες των Βαλκανίων ήταν περιζήτητοι.

Σήμερα βέβαια το θέμα είναι πιο επείγον, γιατί μπαίνει στη μέση και το υπαρξιακό. Ετσι εκατοντάδες χιλιάδες νεοέλληνες επιστήμονες, βασικοί καταναλωτές -λόγω ανεργίας- fredo και espresso σε εκλεκτές καφετέριες και λοιπά εντευκτήρια, θα πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς προς αναζήτηση καλύτερης ποιότητας ζωής, εργασίας ή και απόλυσης. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να τους προωθήσει σε χώρες με παράδοση στην εργατικότητα, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Μογγολία. Στη Μογγολία φημολογείται ότι «τραβιούνται» κυρίως οι ορθοπεδικοί γιατροί, αφού η νέα γενιά Μογγόλων πέφτει και τσακίζεται από τα άλογα. Παλιά αυτό ήταν ανήκουστο. Δυστυχώς η άνεση και η παροχή αγαθών έκαναν μαλθακούς τους «δαίμονες της στέπας», σε αντίθεση με τους προγόνους τους που καβαλίκευαν ανάποδα τα ατίθασα άλογά τους για να διηγούνται επίτηδες σόκιν ανέκδοτα στους πισινούς τους.

Τα καλά της μετανάστευσης θα φανούν μέσα στους πρώτους μήνες του 2011, όπως διαδίδουν στα διεθνή καταστήματα αφορολόγητων ειδών ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Εκτός που θα προκύψουν θέσεις εργασίας στα «καφέ» και στα «μπαρ», οι νέοι επιστήμονες που θα μεταναστεύσουν ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ της γαλάζιας μας χώρας. Κάτι σαν «πρεσβευτές καλής θελήσεως», και θα εξηγούν στους αδαείς ότι η Ελλάδα εκτός από χώρα του μπουζουκιού και της Τραγωδίας είναι επίσης επιρρεπής στην Κωμωδία και στην... Αρπα. Κυρίως στην Αρπα, η οποία μέσα στο πολυαναμενόμενο 2011 θα ανακηρυχτεί ως το εθνικόν μας μουσικό όργανο για να σπάσει εντελώς τα νεύρα των Ευρωπαίων εταίρων μας. 

Τεράστιο ενδιαφέρον, πάντα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής, έχει η επιθυμία χιλιάδων ανέργων νεοελλήνων να μεταβούν ως μεταλλωρύχοι στη μαγευτική Χιλή με βασικό όρο να τους αφήσουν ήσυχους για καμιά δεκαετία σε σήραγγα βάθους άνω των χιλίων εφτακοσίων μέτρων. Προϋπόθεση, βέβαια, να τους τροφοδοτούν με προϊόντα ελληνικά μέσω της προχωρημένης τεχνολογίας.

Στην Ινδία, επίσης, ονειρεύονται να προωθηθούν απόφοιτοι των θεολογικών πανεπιστημιακών σχολών, γιατί ακόμη εξακολουθεί να αποτελεί φυτώριο μεταφυσικών αναζητήσεων. Την ημέρα θα διδάσκουν θεολογία και το απόγευμα θα εργάζονται στην καύση νεκρών ή σαν κομπάρσοι σε επικές ταινίες του «Μπόλιγουντ», όπως η αγαπημένη μου «Τα αυτιά της θεάς Κάλι και η ωραία εκτροφεύς αηδονογουρουνιών». Στις υπερπαραγωγές του «Μπόλιγουντ» υπάρχουν άπειρες θέσεις εργασίας για χορευτές, για ζωγράφους ποδιών και για ξύστες φτερνών.Το γεγονός μπορεί να σας το πιστοποιήσει και η ίδια η κυρία Διαμαντοπούλου, που παλιά εργάστηκε όπως άκουσα στο «Μπόλιγουντ», στη δραματική μουσική ταινία «Εκανε η μύγα γλουτούς» Καθημερινά γυρίζονται πάνω από διακόσια φιλμ, οπότε δέχονται ακόμη και αναισθησιολόγους.

Σε ανάλογο μουσικό αριστούργημα είχε χορέψει και ο «αντιπρόεδρος» της Νέας Ζανζιβάρης κ. Αβραμόπουλος, αλλά μετά είδε που δεν τον έπαιρναν τα ποδάρια του και αφιερώθηκε επιτυχώς στη διπλωματία, στην κατασκευή παπλωμάτων και φυσικά στην πολιτική, όπου διέπρεψε και παραμένει, αν δεν κάνω λάθος, με τόσα που συμβαίνουν.

Γεμάτο εκπλήξεις αναμφισβήτητα θα είναι το 2011 μ.Χ., γιατί εκτός από την ανθούσα μετανάστευση και την ανάκαμψη του επαγγέλματος παραγωγής λουκέτων, αναμένεται η μετατροπή του κτιρίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Πανεπιστημίου σε εμπορικό κέντρο προϊόντων παραοικονομίας. Ετσι κι αλλιώς, ούτε καν οι ίδιοι οι εκδότες δεν διαβάζουν τα βιβλία που εκδίδουν.

Φυσικά, η Βιβλιοθήκη θα σοβαντιστεί και θα βαφεί καταλλήλως, ώστε να κομποζάρει σωστά με τις κιλότες, τις νυχτικές και τις βρακάρες που πουλιούνται αφειδώς σε αλλοδαπές και ιθαγενείς δισεγγονές της θειάς της Αμερσούδας. Το αποκορύφωμα της νέας χρονιάς θα είναι η φιλανθρωπία. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Αδωνις του ΛΑΟΣ κάθε εβδομάδα θα πέφτει κι από ένα ψηλό κτίριο με συμβολικό εισιτήριο. Τα χρήματα που θα μαζευτούν θα δοθούν στον κ. Ανθιμο της Θεσσαλονίκης για ιεραποστολές στα Σκόπια, στο Αφγανιστάν, στην Καλαμαριά και στον Γιδά (Αλεξάνδρεια) για την επιμόρφωση απροσάρμοστων ατόμων. 

Το υπουργείο Πολιτισμού, παρά την πολιτιστική κρίση και την απειλή των συμβασιούχων να κατεδαφίσουν την Ακρόπολη και να κάνουν το Ηρώδειο πολυσινεμά, προτίθεται να διοργανώσει σεμινάριο με θέμα: «Επιπτώσεις από το διαζύγιο της Ελένης Μενεγάκη και ο αντίκτυπός του στη λίμπιντο του νέου νομπελίστα Μάριο Βάργκας Λιόσα»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: