Ψαλίδι στην κρατική σπατάλη προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος
Του Σωτηρη Nικα
Την πλήρη ανατροπή του τρόπου με τον οποίο διοχετεύεται, αλλά και ελέγχεται, το δημόσιο χρήμα προτείνει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλος, με την ενδιάμεση έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική της Ελλάδας, που ανακοινώθηκε χθες. Σε αυτήν αναγράφονται 24 «ενδεικτικά» μέτρα (μεταξύ των οποίων «λουκέτα» σε δημόσιους φορείς, αναστολή λειτουργίας άλλων, μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.), αλλά και πολλά ακόμα θεσμικού χαρακτήρα για να μειωθούν οι δαπάνες του Δημοσίου.
Τα μέτρα που προτείνει είναι:
1. Σημαντική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων (υπολογίζονται σε 770.000) σε μόνιμη βάση.
2. Αυστηρός έλεγχος των μετατάξεων και προσλήψεις στις δημοτικές επιχειρήσεις και τους δήμους μέσω ΑΣΕΠ.
3. Επανεξέταση και κατάργηση των επιδομάτων που δίνονταν σε εργαζόμενους με ειδικά προσόντα, αλλά τελικά επεκτάθηκαν στην πλειοψηφία των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.
4. Κατάργηση της δυνατότητας μονιμοποίησης στο Δημόσιο, έπειτα από διετή εργασία σε γραφείο βουλευτή.
5. Αμεση κατάργηση της απόσπασης δημοσίων υπαλλήλων σε γραφεία πολιτικών κομμάτων.
6. Επανεξέταση των προσλήψεων εκπαιδευτικών. Πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι σε άλλες μη εκπαιδευτικές υπηρεσίες και στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας συνολικά απασχολεί περί τους 180-190 χιλιάδες εκπαιδευτικούς (τους περισσότερους υπαλλήλους από κάθε άλλο υπουργείο) και παρ' όλα αυτά κάθε χρόνο χρειάζονται νέες προσλήψεις.
7. Συγκράτηση των δαπανών των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Η ΤτΕ εμμέσως πλην σαφώς ζητά ακόμα και την κατάργηση κάποιων, σημειώνοντας ότι υπάρχει «πολύ μεγάλος αριθμός ιδρυμάτων, ενώ συνεχώς δημιουργούνται νέα τμήματα, για το αντικείμενο των οποίων δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά».
8. Αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δημιουργεί το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών».
9. Επανεξέταση και τροποποίηση των δαπανών για τη μεταφορά των μαθητών. Ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε κονδύλι για τη μεταφορά τους ύψους 280 εκατ. ευρώ, το οποίο επί της ουσίας έχει λάβει «χαρακτήρα επιδότησης των υπεραστικών λεωφορείων», σύμφωνα με την ΤτΕ.
10.«Φρένο» στη συνεχή και ανεξέλεγκτη διόγκωση των δαπανών των δήμων, τα οικονομικά των οποίων θα υπόκεινται σε έλεγχο.
11. Ανάληψη από τους δήμους της ευθύνης για την είσπραξη των εσόδων τους.
12. «Λουκέτο» σε όλες τις ζημιογόνες δημοτικές επιχειρήσεις.
13. Αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων από φορείς που χρηματοδοτούνται από τους δήμους για μία 5ετία. Τέτοιο παράδειγμα είναι τα ΚΑΠΗ, με την ΤτΕ να προτείνει τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να διατεθούν για αύξηση των συντάξεων.
14. «Λουκέτο» και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς που διατηρούν υπερχρεωμένοι δήμοι.
15. Σύναψη εσωτερικού «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», βάσει του οποίου οι ΟΤΑ θα πρέπει να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μηδενικό χρέος έναντι της κεντρικής κυβέρνησης.
16. Αμεση ολοκλήρωση του σχεδιασμού του προγράμματος υποστήριξης του «Καλλικράτη».
17. Τέλος στις υπερβολικά ακριβές προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων και στην αλόγιστη χρήση των υλικών.
18. Λογιστική παρακολούθηση των υλικών στα νοσοκομεία, από τη στιγμή της παραλαβής τους.
19. Χρήση των ακινήτων του Δημοσίου για τη στέγαση των υπηρεσιών του κράτους και αξιοποίηση των υπολοίπων.
20. Κατάργηση ή συγχώνευση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, που υπολογίζονται σε περίπου 5.000 και αρκετά εξ αυτών δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αφού δεν υφίσταται πλέον ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν. Η ΤτΕ εκτιμά ότι τα τελευταία 5-6 χρόνια δημιουργήθηκαν πάρα πολλοί νέοι οργανισμοί και απαιτείται ο επανέλεγχος της σκοπιμότητας λειτουργίας τους.
21. Συγχώνευση των δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών από πέντε σε δύο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε σταθμοί (ΕΡΤ, ΝΕΤ, ΕΤ3, «Πρίσμα», Σταθμός της Βουλής). Θα πρέπει να καλύπτουν πάνω από το 70% του κόστους λειτουργίας τους, από τα έσοδά τους από διαφημίσεις και το σημερινό τους έσοδο που εισπράττεται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
22. Αναστολή για τουλάχιστον πέντε χρόνια μιας σειράς δραστηριοτήτων, όπως αυτή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
23. Αυστηρός έλεγχος του κόστους λειτουργίας και των δαπανών εν γένει των ΔΕΚΟ και ιδίως των συγκοινωνιακών επιχειρήσεων.
24. Επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ (δηλαδή αύξηση εισιτηρίων) και εξεύρεση της μεθόδου εκείνης που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι επιβάτες θα πληρώνουν εισιτήριο.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου