"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ενα ραντεβού που δεν έγινε ποτέ

Της Σίλας Αλεξίου

ΥΠΟΨΙΕΣ... Και για να το ελαφρύνουµε ας τις ονοµάσουµε αµφιβολίες. Είναι τυχαία η τόση καθυστέρηση στην έκδοση µιας απόφασης; Είναι σκόπιµη; Περί τίνος πρόκειται ακριβώς; Τα ερωτήµατα είναι αδύνατον να απαντηθούν αρµοδίως. Τα γεγονότα ωστόσο είναι αδιαµφισβήτητα και ως εκ τούτου επιδέχονται οποιασδήποτε ερµηνείας.

Αυθαίρετης, κακοπροαίρετης ή και καλοπροαίρετης. Υπάρχουν και νόες που δεν αναζητούν παντού δαίµονες. Πέρα όµως από οποιαδήποτε εικασία και ανεξάρτητα από τους λόγους που οδηγούν στην έκδοση αποφάσεων κατόπιν εορτής, µια άλλη παράµετρος, η οποία σηµατοδοτεί την κατάλυση του κράτους δικαίου, αξίζει µεγαλύτερης προσοχής. Οταν η απόφαση ενός Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν έχει στην πράξη κανένα αντίκρυσµα, όχι µόνο γιατί άργησε πολύ, αλλά και γιατί κανείς δεν την περίµενε, βρισκόµαστε ενώπιον ενός φαινοµένου που πρέπει να µας προβληµατίσει.

Από τη µια πλευρά η Δικαιοσύνη αυτοκαταργείται και από την άλλη οι πολίτες δεν κρύβουν την παντελή έλλειψη σεβασµού στις αποφάσεις της. Τα πρόσφατα κρούσµατα δίνουν γλαφυρά την εικόνα. 

Παράνοµο έκρινε το Συµβούλιο της Επικρατείας το Παγοδρόµιο Αµαρουσίου, την ώρα που αυτό λειτουργεί κανονικά εδώ και δυόµισι χρόνια, έχοντας κάνει εγκαίνια από το 2008 παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας. Και όλα αυτά ενώ η προσφυγή για τη µαταίωση του έργου εκκρεµούσε ενώπιον του ΣτΕ. Οι κάτοικοι που αντιδρούσαν στην κατασκευή του τώρα δικαιώθηκαν... 

Το ίδιο συνέβη και µε την τουριστική εγκατάσταση της Μεσσηνίας, του πιο φιλόδοξου ίσως έργου που διαθέτει η χώρα µας. Τώρα, µετά την έναρξη της λειτουργίας του, το Συµβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι οι νόµοι και οι υπουργικές αποφάσεις που το στήριξαν πάσχουν. Αρα, δεν έπρεπε να γίνει ποτέ. Η θέση του ΣτΕ είχε γίνει γνωστή από το 2008. Ωστόσο δεν ανέκοψε την πρόοδο του έργου. Οι αποφάσεις θα έχουν σίγουρα εµπεριστατωµένη αιτιολογία, εξ ου ενδεχοµένως και η µεγάλη καθυστέρηση.

Παράλληλα, κάποιοι άνθρωποι εργάστηκαν για να περαιωθούν οι υποθέσεις, µε γνώµονα πάντα τη σωστή ερµηνεία του Συντάγµατος και της νοµοθεσίας. Και λοιπόν;

Αργησαν πολύ στο... ραντεβού.

Το χειρότερο είναι όµως ότι και νωρίτερα να είχαν φτάσει, δεν θα τους περίµενε κανείς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: