"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τα 10 μεγάλα επιχειρηματικά «τζάκια» του Ισραήλ

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Ενα τρισ. σέκελ (200 δισ. ευρώ) βρίσκονται στα χέρια δέκα ισραηλινών οικογενειών.Είναι τα «τζάκια» που ελέγχουν την οικονομία ενός κράτους, στο οποίο το 20% των οικογενειών ζει κάτω από τα όρια φτώχειας!

Εξαιτίας της μεγάλης συγκέντρωσης πλούτου στα χέρια λίγων, οι δραστηριότητες των οποίων επεκτείνονται από τη ναυτιλία, στην υψηλή τεχνολογία, τα διαμάντια και την παραδοσιακή βιομηχανία, ο τύπος της χώρας αποκαλεί συχνά «ολιγάρχες» τους ισραηλινούς μεγαλοεπιχειρηματίες, χρησιμοποιώντας έναν όρο που παρέπεμπε μέχρι χθες στους ρώσους μεγιστάνες και τον τεράστιο πλούτο που συγκέντρωσαν μετά την κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ.

Ενας από τους πιο ισχυρούς επιχειρηματίες του Ισραήλ θεωρείται ο Nochi Docher, κύριος μέτοχος της εταιρείας συμμετοχών IDB, η οποία κατέχει μερίδια στην ασφαλιστική εταιρεία Clal και την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cellcom. Εχει επίσης ποσοστά σε μία από τις μεγαλύτερες αγροτοχημικές επιχειρήσεις, την Makhteshim-Agan, καθώς και το 3% της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse.

Από τα πιο παλιά «τζάκια» του Ισραήλ είναι η οικογένεια Ofer. Ιδρυτής της, ο 88χρονος Sammy Ofer ο οποίος ζει μόνιμα πλέον στο Μόντε Κάρλο. Θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος του Ισραήλ, με ατομική περιουσία 4 δισ. δολάρια. Στην οικογένεια Ofer ανήκει η γνωστή ναυτιλιακή εταιρεία Zim, η χημική βιομηχανία Israel Chemicals και τα κρουαζιερόπλοια Royal Caribbean. Ο Ofer γεννήθηκε το 1922 στη Ρουμανία, μετανάστευσε σε ηλικία μόλις δύο ετών στην Παλαιστίνη, υπηρέτησε αρχικά στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό και ύστερα στο νεοσύστατο ισραηλινό ναυτικό, αγοράζοντας το πρώτο του πλοίο το 1950.

Εξέχον μέλος των ισραηλινών «τζακιών» είναι και μία γυναίκα, η 52χρονη Shari Arison, η οποία, με περιουσία 3,4 δισ. δολάρια, θεωρείται η πλουσιότερη γυναίκα στη Μέση Ανατολή. Κληρονόμησε τη μεγάλη της περιουσία από τον ισραηλινοαμερικανό πατέρα της Ted Arison, ιδρυτή της εταιρείας Carnival Cruises. Η οικογένεια Arison ελέγχει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες τράπεζες του Ισραήλ την Bank Hapoalim. Η Bank Hapoalim ιδρύθηκε το 1922 από την Χισταντρούτ, τη σημερινή γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Ισραήλ. Ιδιωτικοποίηθηκε το 1996. Η οικογένεια Arison έχει ακόμη στην κυριότητά της τον κατασκευαστικό κολοσσό Housing & Construction, κρουαζιερόπλοια και εταιρείες συμμετοχών.

Αλλοι ισραηλινοί μεγαλοεπιχειρηματίες είναι: Ο 61χρονος σήμερα Yitzhak Tshuva, ο οποίος ελέγχει την εταιρεία πετρελαίων του Ισραήλ Delek, διαθέτοντας επίσης θυγατρικές που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων(ελέγχει το ξενοδοχείο «Plaza» της Νέας Υόρκης), τις υποδομές, τις ασφάλειες και τις τηλεπικοινωνίες. Η εταιρεία Delek είναι μία από τις εταιρείες που διεκδικούν μερίδιο στο κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ, που ανακαλύφθηκε έξω από το Ισραήλ πέρυσι.

Αρχοντας των ισραηλινών διαμαντιών είναι ο 54χρονος Lev Leviev, γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν, ο οποίος ελέγχει την επιχείρηση Africa-Israel. Ο 66χρονος Michael Federmann είναι ένας ακόμη γνωστός ισραηλινός εκατομμυριούχος, ο οποίος ελέγχει την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας και στρατιωτικού υλικού Elbit Systems, αλλά και τη γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων «Dan Hotels».

Δεν υπάρχουν σχόλια: