Μονοήμερες συμβάσεις επί 23 χρόνια!
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
«Φρένο» στις μονοήμερες και συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις εργασίας βάζει η Δικαιοσύνη, δικαιώνοντας συμβασιούχους που απασχολήθηκαν επί χρόνια (ακόμα και 23 έτη!) με το τουλάχιστον περίεργο καθεστώς της καθημερινής προφορικής (ή και γραπτής) ανανέωσης των συμβάσεών τους...
Σε μία εξαιρετικά δύσκολη για τους συμβασιούχους περίοδο όσον αφορά και τη δικαστική τους αντιμετώπιση, η Δικαιοσύνη έρχεται να αναγνωρίσει ότι αυτής της μορφής οι συμβάσεις που επαναλαμβάνονται καθημερινά, έχουν γίνει καταχρηστικά προκειμένου να καταστρατηγηθούν εργασιακά δικαιώματα, αφού είναι προφανές ότι καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Yψώνοντας ασπίδα προστασίας, η Δικαιοσύνη αναγνωρίζει ότι στην περίπτωση απασχόλησης για μερικές ώρες ημερησίως δεν μπορούν να εφαρμοστούν ημερήσιες ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά πρέπει να θεωρηθεί ότι πρόκειται για εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης.
H δικαστική αυτή αναγνώριση έχει εξαιρετική σημασία , η μερική αυτή απασχόληση μπορεί να λαμβάνεται υπόψη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, μπορεί να αναγνωριστεί ως ενεργός προϋπηρεσία το διάστημα της προηγούμενης εργασίας με τις μονοήμερες συμβάσεις (π.χ. των 23 ετών), ενώ ο εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται με βάση τις μέρες εργασίας (περίπου μισό μήνα) που αντιστοιχούν στη μερική απασχόληση και σε περίπτωση απόλυσης δικαιούται πλέον και αποζημίωση (κάτι που ήταν αδύνατο να πετύχει με το προηγούμενο εργασιακό καθεστώς).
Tο Πρωτοδικείο Aθηνών (υπό τον πρωτοδίκη Iω. Kανάκη) δικαίωσε 51 συμβασιούχους (οι 50 γυναίκες) που εργάζονται εδώ και πολλά χρόνια στα ταμεία του Oργανισμού Διεξαγωγής Iπποδρομιών Eλλάδος (OΔIE) με απασχόληση μερικών ωρών 13 ημέρες τον μήνα, όταν διεξάγονται ιπποδρομίες. Tο Πρωτοδικείο κάνοντας δεκτή την αγωγή τους αναγνώρισε ότι ο OΔIE πρέπει να αποδέχεται τις υπηρεσίες τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου μερικής απασχόλησης, καταβάλλοντάς τους τις μηνιαίες αποδοχές που αντιστοιχούν στην ειδικότητά τους, για το διάστημα απασχόλησής τους (δηλαδή για τον μισό μήνα).
Παράλληλα το Πρωτοδικείο απειλεί με χρηματική ποινή 100 ευρώ για κάθε μήνα μη απασχόλησής τους υπό το νέο εργασιακό καθεστώς και τη δικαστική απόφαση χαρακτήρισε λαμπρή ο συνήγορος των εργαζομένων X. Nικολουτσόπουλος, επισημαίνοντας ότι η δικαιοσύνη παραμένει ακόμα το σημαντικότερο καταφύγιο του εργαζομένου που αδικείται. Πρόσθεσε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να δώσει λύση στο θέμα των συμβασιούχων και όσο αναδεικνύεται σε διώκτη τους, τόσο εκείνοι θα αντιστέκονται με όλους τους τρόπους.
πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΕΡΓΑΣΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου