"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Βαριά καταδίκη της Τουρκίας για τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
sisour@orange.fr

Τριάμισι χρόνια μετά την άνανδρη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου και συγγραφέα Χραντ Ντινκ από Τούρκους εθνικιστές στη Σαμψούντα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή των οικείων του, καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και του δικαιώματος για μια πραγματική προσφυγή.

Με βάση την απόφαση του Δικαστηρίου, η Τουρκία υποχρεώνεται να καταβάλει, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, 100.00 ευρώ στη γυναίκα και τα τρία παιδιά του Ντινκ, 5.000 ευρώ στον αδελφό του και να πληρώσει και 28.595 ευρώ, για τα δικαστικά έξοδα.  
 Ο Αρμένιος δημοσιογράφος, που με σειρά άρθρων του, μεταξύ Νοεμβρίου 2003 και Φεβρουαρίου 2004, είχε προκαλέσει την μήνιν των τουρκικών εθνικιστικών κύκλων, υποστηρίζοντας την αναγνώριση της αρμενικής ταυτότητας στην Τουρκία, δολοφονήθηκε, με τρεις σφαίρες στο κεφάλι, τον Ιανουάριο του 2007. 

Οπως επισημαίνει το Δικαστήριο, η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης άσκησε ποινική δίωξη, τέσσερις μήνες μετά τη δολοφονία, εναντίον δεκαοκτώ ατόμων που θεωρήθηκε ότι εμπλέκονται στη δολοφονία. Ωστόσο, υπογραμμίζεται στην απόφαση, εκτός του ότι η διαδικασία καταλογισμού ευθυνών και τιμωρίας των ενόχων βρίσκεται ακόμη σε... εξέλιξη, δεν διερευνήθηκαν επαρκώς τα στοιχεία, με βάση τα οποία καθοδηγητής των δραστών της δολοφονικής πράξης ήταν ένας από τους αρχηγούς της τουρκικής Αστυνομίας. 

Οι τουρκικές αρχές, τονίζει το Δικαστήριο, απέτυχαν στο καθήκον τους να προστατεύσουν τόσο τη ζωή του δημοσιογράφου όσον και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασής του, παρόλο που, όπως επισημαίνεται, γνώριζαν όχι μόνον την ύπαρξη δολοφονικού σχεδίου κατά του Ντινκ αλλά και τα πρόσωπα που το απεργάζονταν. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν θα εφεσιβάλει την απόφαση, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στο μέλλον θα πρέπει να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα προκειμένου να αποφεύγονται παρόμοιες παραβιάσεις δικαιωμάτων. 

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: