"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η Τουρκία... κλίνει προς Ανατολάς!

Γραφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Mια Τουρκία εσωστρεφή και «ανάδελφη», καχύποπτη απέναντι σε Ευρώπη - Αμερική και με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράν και στον αραβικό κόσμο «χαρτογράφησε» η τελευταία έρευνα «Υπερατλαντικές Τάσεις», του αμερικανικού Ιδρύματος Μάρσαλ.

Η δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούνιο σε ΗΠΑ, Τουρκία και 11 χώρες της ΕΕ προβληματίζει ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Δείχνει την τουρκική κοινωνία να αφομοιώνει γοργά το νεοοθωμανικό σχέδιο των Ερντογάν - Νταβούτογλου για μετατροπή της γείτονος σε... παγκόσμια δύναμη, η οποία δεν αισθάνεται να έχει πια ανάγκη τους Αμερικανούς, αλλά ούτε και φλέγεται να ενταχθεί στην ΕΕ! Ισως πάντως να έπαιξε ρόλο η χρονική συγκυρία, καθώς η έρευνα έγινε αμέσως μετά την ισραηλινή επίθεση στον στολίσκο της Γάζας.

Δυσάρεστο είναι και το σκέλος που αφορά την Ελλάδα. Το 51% των ερωτηθέντων Τούρκων διαφωνούν με τις συνομιλίες επανένωσης της Κύπρου, τις οποίες στηρίζουν μόνο το 29%, ενώ το 20% δηλώνουν αδιάφοροι.

Τα υπόλοιπα ευρήματα μιλούν από μόνα τους: Μόλις το 38% των Τούρκων θεωρούν σήμερα «θετική» την ένταξη στην ΕΕ, έναντι 73% το 2003. Το 63% πιστεύουν πως η χώρα τους δεν θα γίνει ποτέ πλήρες μέλος, ενώ το 43% δεν θεωρούν καν απαραίτητη την ύπαρξη... του ΝΑΤΟ. Μόνο το 22% πιστεύουν πως η Τουρκία έχει «καλές» σχέσεις με την ΕΕ, το 35% «κακές» και το 28% διατηρούν «ανάμεικτα συναισθήματα».

Ραγδαία είναι και η ψυχική απομάκρυνση των Τούρκων από την Αμερική και τα γεωπολιτικά της συμφέροντα.

Η δημοτικότητα του Ομπάμα έπεσε σχεδόν στο μισό μέσα σε ένα χρόνο (από 50% το 2009 σε 28% φέτος), ενώ 1 στους 2 Τούρκους «δεν ανησυχεί» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μάλιστα το 54% δεν έχουν πρόβλημα με την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη!

Η ποιοτική στροφή της κοινής γνώμης επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 20% ζητούν στενότερους δεσμούς με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ μόνο το 6% υποστηρίζουν ότι ο βασικός σύμμαχος της Αγκυρας παραμένουν οι ΗΠΑ. Για το Ισραήλ φυσικά ούτε λόγος.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: