"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Δίκες συµφέρουσες και µη...

Της Σίλας Αλεξίου

ΟΙ ΙΔΕΕΣ που πέφτουν στο τραπέζι είναι πολλές. Αλλων αµφισβητείται η νοµιµότητα, άλλων η... κοµψότητα και σχεδόν όλων η αποτελεσµατικότητα. Στόχος της προσπάθειας που καταβάλλεται νυχθηµερόν το τελευταίο διάστηµα είναι να εισρεύσουν το συντοµότερο δυνατόν στο δηµόσιο ταµείο τα παγωµένα από καιρό χρέη προς την Εφορία. Να εκδικαστούν δηλαδή όπως όπως οι φορολογικές διαφορές, για να πληρωθούν οι βάσιµες απαιτήσεις των ΔΟΥ έναντι των οφειλετών ή (και αυτό ενδέχεται να συµβεί) να σβηστούν οι αβάσιµες. 

Και µόνο το γεγονός ότι η Πολιτεία ασχολήθηκε µε την καθυστέρηση στην απονοµή της δικαιοσύνης από ιδιοτέλεια συνιστά προσβολή προς το κοινωνικό σύνολο. Προς τον οικογενειάρχη που διεκδικεί επί δέκα χρόνια ένα οικογενειακό επίδοµα, προς τον πολίτη-θύµα της κακοδιοίκησης που κουράζεται να περιµένει την αποζηµίωση την οποία δικαίως αξιώνει, προς κάθε αδικηµένο από τα γρανάζια της κρατικής µηχανής που προσφεύγει στα δικαστήρια να βρει το δίκιο του.  

Ποιος ενδιαφέρθηκε ποτέ και µάλιστα µε τόσο ζήλο για τον άνθρωπο αντίδικο του κράτους;  

Η αλήθεια είναι ότι το νοµοσχέδιο για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, το οποίο βρίσκεται τώρα προ των πυλών της Βουλής, περιλαµβάνει προβλέψεις για όλους. Ασχολείται µε την προώθηση πάσης φύσεως υποθέσεων, µε την απλούστευση των διαδικασιών, ακόµη και µε την αναχαίτιση της δικοµανίας του Δηµοσίου, την υπ αριθµόν ένα αιτία της συµφόρησης των διοικητικών δικαστηρίων. Δεν επιχειρεί να διαχωρίσει τις υποθέσεις σε συµφέρουσες και µη. Οι οφειλέτες ασφαλώς και πρέπει να πληρώσουν. 

Στον βωµό του ελλείµµατος όµως ας µην καταργηθεί η δίκαιη δίκη χάριν της ταχύτητας. Γιατί, τότε, η καθυστέρηση θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι προσφυγές θα βγουν από τα όρια της µικρής Ελλάδας και θα στοιβαχτούν στα πινάκια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οπου δεν υπάρχει έδαφος για... δίκες εξπρές. Αν πάντως οι κρατούντες επιθυµούν  έστω και από ιδιοτέλεια –την επιτάχυνση των ρυθµών της δικαιοσύνης, η λύση είναι µία και όχι εµβαλωµατική.

Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναµικού των δικαστηρίων.

Χωρίς δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους καµιά ρύθµιση δεν µπορεί να εφαρµοστεί. Οσο µαγική και να είναι... 

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ!!!ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ!!!!
ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΓΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΙΔΩΝ???
ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ,ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΟΣΕ,ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΔΕΗ,ΛΑΙΚΑΤΖΙΔΕΣ,ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΜΠΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΓΩΝΑ !!!ΚΑΤΕΒΗΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΩΡΑΑΑΑ!!!
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΣΑΛΑΜΙΟΥ ,ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΔΙΑΙΡΕ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ!!!
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ,ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ,ΔΑΣΚΑΛΟΙ,ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ.
ΗΛΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙΚ ΤΩΡΑ ΤΟΥΣ ΤΥΡΑΝΟΥΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.
ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ!!!!!
ΤΩΡΑ ΚΙΟΛΑΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ΩΣ ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ)ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ.
ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ,ΣΠ. ΧΑΤΖΑΡΑΣ,ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΘΟΔΟ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ.

ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΣ