"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Άρειος Πάγος: Υποχρεωτική η χορήγηση της άδειας μέσα στο έτος

ΑΚΥΡΗ η μεταφορά αδείας σε επόμενα έτη

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ

Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να χορηγεί στον εργαζόμενο την άδεια αναψυχής του μέσα στο τρέχον εργασιακό έτος και κάθε προσπάθεια μεταφοράς της στο επόμενο ή και μεθεπόμενο έτος είναι ανίσχυρη και συνεπώς άκυρη, ακόμα και αν συμφώνησε στη μεταφορά της άδειας και ο ίδιος ο εργαζόμενος, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Ο Αρειος Πάγος "προειδοποιεί" μάλιστα ότι σε περίπτωση που δεν δοθεί η άδεια (για οποιονδήποτε λόγο) τότε ο εργοδότης οφείλει να αποζημιώσει τον εργαζόμενο καταβάλλοντάς του τις αποδοχές της άδειας προσαυξημένες κατά 100%. 

Ωστόσο, ενώ ο ΑΠ δέχεται ότι για τη θεμελίωση του δικαιώματος του εργαζομένου δεν χρειάζεται να υποβληθεί σχετική αίτηση (έγγραφη ή προφορική), αφού αυτή γίνεται απλώς για τον προσδιορισμό των χρονικών ορίων απουσίας του, εντούτοις αξιώνει την υποβολή της αίτησης για άδεια (εγγράφως ή προφορικά) προκειμένου να θεμελιωθεί η απαίτησή του για να εισπράξει όχι μόνο τις αποδοχές και το επίδομα αδείας, αλλά και την προσαύξηση 100% επί των αποδοχών αδείας.

Σύμφωνα με σχετική αρεοπαγιτική απόφαση (455/10) αφού η προσαύξηση κατά 100% έχει τον χαρακτήρα ποινής, για να θεμελιωθεί το δικαίωμα είσπραξής της, πρέπει να προκύπτει υπαιτιότητα του εργοδότη, έστω και σε βαθμό ελαφράς αμέλειας. Τέτοια υπαιτιότητα υπάρχει όταν ο εργαζόμενος ζήτησε την άδεια και ο εργοδότης δεν τη χορήγησε, οπότε και χρειάζεται η αίτηση για τη λήψη της, προκειμένου να εισπραχθεί η προσαύξηση.

Στην υπόθεση υποστηρίχθηκε από εργοδοτικής πλευράς ότι δεν έπρεπε να αποζημιωθεί εργαζόμενος για τις άδειες των ετών 2002 και 2004, αφού συμφώνησε και ο ίδιος να μην τις πάρει τότε αλλά αργότερα.

Αποκρούοντας την εργοδοτική επιχειρηματολογία ο ΑΠ έκρινε ότι η απαγόρευση αντικατάστασης της άδειας με αποζημίωση αναφέρεται μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Ετσι, τάχθηκε υπέρ της καταβολής στον εργαζόμενο ποσών 2.160 και 1.650 ευρώ για τις άδειες που δεν πήρε το 2004 και το 2002, ενώ παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: