"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μαύρο χρήμα στον πολιτισμό

Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ

Στην «απίστευτη νέα καλλιτεχνική δημιουργία» και την ελπίδα που γεννά για τον τόπο, αναφέρθηκε, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος.

ΜΕΧΡΙ εδώ, καλά. Τα παρατράγουδα άρχισαν αμέσως μετά, όταν ο υπουργός πρόσθεσε ότι αυτή η δημιουργία θα στηριχθεί με το μητρώο πολιτισμού που χρηματοδοτείται από τον ΟΠΑΠ και τον ΟΔΙΕ, δηλαδή δύο κρατικούς «ναούς» του τζόγου με πολλές ιδιαιτερότητες.

ΜΕ τον ΟΠΑΠ, που αποτελεί το μεγαλύτερο επίσημο πλυντήριο μαύρου χρήματος στην Ευρώπη, το πρόβλημα, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι ηθικής τάξεως. Γιατί ακόμα και σήμερα, που όλα έχουν γίνει ίσωμα, ακούγεται λίγο βαρύ ο πολιτισμός μιας χώρας να χρηματοδοτείται από τα έσοδα ενός τζογαδόρικου το οποίο, ταυτόχρονα, με βάση τους κανόνες στοιχηματισμού που έχει θεσπίσει, ξεπλένει ασταμάτητα τεράστιες ποσότητες μαύρου χρήματος...

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, με τον ΟΔΙΕ, δηλαδή τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, το πρόβλημα είναι εντελώς πρακτικό, καθώς αποτελεί, παγκοσμίως, το μοναδικό τζογαδόρικο που αντί να κερδίζει, μπαίνει μέσα!

ΚΑΙ να ήταν μόνο αυτό; Εσχάτως, και προκειμένου να πετύχει την επιβίωσή του, παρεξέκλινε της αποστολής του, που είναι η διεξαγωγή ελληνικών ιπποδρομιών και η διαμέσου αυτών βελτίωση της ντόπιας ιπποπαραγωγής και προχώρησε στην τηλεοπτική εισαγωγή ξένων ιπποδρομιών, που ναι μεν φέρνουν στοιχηματικά έσοδα, πλην όμως διαλύουν την ιπποπαραγωγή, την ιδιοκτησία δρομαίων ίππων και τις ίδιες τις ελληνικές ιπποδρομίες.

ΑΛΛΑ και ο ΟΠΑΠ, τι διαφορετικό κάνει από τότε που καθιέρωσε το «Πάμε Στοίχημα»; Από αιμοδότης του ελληνικού αθλητισμού που ήταν κάποτε, μεταβλήθηκε σε αιμοπότη του, καθώς προπαγανδίζει με έναν τερατώδη τρόπο το ποδόσφαιρο σε βάρος όλων των άλλων αθλημάτων, τα οποία βαδίζουν ολοταχώς προς την ανυπαρξία.

ΑΡΑ, ο πολιτισμός κινδυνεύει να πάθει ό,τι και αθλητισμός, καθώς ο ΟΠΑΠ απειλεί να υποκαταστήσει κι εδώ την κρατική πολιτική και μάλιστα με κανόνες αγοράς! Ο δε ΟΔΙΕ ψάχνει χρήμα για να διασωθεί και όχι για να προσφέρει ευγενείς χορηγίες.

ΑΣ λάβει, λοιπόν, όλα αυτά υπόψη του ο Π. Γερουλάνος και ας προβληματιστεί δεόντως. Γιατί, εδώ που τα λέμε, ο τζόγος και το μαύρο χρήμα δεν ταιριάζουν με τον πολιτισμό. Ενώ, αντίθετα, με το ποδόσφαιρο πάνε γάντι...

ΕΚΤΟΣ αν θεωρεί ότι το χρήμα δεν έχει οσμή, οπότε μπορεί να συνεχίσει ακάθεκτος!

Δεν υπάρχουν σχόλια: