"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Τουρκίας

Από τις ακτές του Ατλαντικού έως και τη Μέση Ανατολή εκτείνεται πλέον το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα από το προηγούμενο Σάββατο, καθώς: Συνδέθηκαν οι γραμμές υπερ-υψηλής τάσης της Ελλάδας και της Βουλγαρίας με τις αντίστοιχες της Τουρκίας. Ηδη μέσω των γραμμών αυτών θα λειτουργεί παράλληλα το τουρκικό ηλεκτρικό σύστημα με το ευρωπαϊκό, δοκιμαστικά για 12 μήνες. Για τον πρώτο μήνα δεν θα περιλαμβάνονται εμπορικές ανταλλαγές, οι οποίες θα επιτραπούν στη δεύτερη φάση λειτουργίας και εφόσον αξιολογηθούν θετικά τα πρώτα αποτελέσματα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε πως η συγκεκριμένη διασύνδεση καθιστά την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και αποτελεί σημαντική επέκταση του Ευρωπαϊκού Ηλεκτρικού Συστήματος προς τα ανατολικά, μέσω της χώρας μας, οδηγώντας σε ένα ενιαίο ηλεκτρικό δίκτυο που εκτείνεται από τις ακτές του Ατλαντικού μέχρι τη Μέση Ανατολή.

Η επιτυχής πραγματοποίηση της σύνδεσης απαίτησε την εκπόνηση σημαντικών και εξαιρετικά σύνθετων μελετών δυναμικής και στατικής ευστάθειας, καθώς και την εφαρμογή εκτεταμένων βελτιώσεων στο τουρκικό σύστημα.

Η όλη διαδικασία υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ENTSO-Ε (European Network of Transmission System Operators - Electricity) και της πρώην UCTE (Union for the Coordination of Transmission Electricity). Η ελληνική πλευρά έπαιξε ιδιαιτέρα σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της σύνδεσης με την κατασκευή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από τη ΔΕΗ ΑΕ γραμμών υπερ-υψηλής τάσεως μήκους 200 χλμ. και με τη συμμετοχή του ΔΕΣΜΗΕ σε consortium Ευρωπαίων διαχειριστών και σε επιτροπές της UCTE και του ENTSO-E για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών συστήματος και παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την τουρκική πλευρά.

Εν τω μεταξύ στην Αγκυρα επρόκειτο να ταξιδέψει σήμερα η επί του Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, προσκεκλημένη του Τούρκου υπουργού επί της Ενέργειας - Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: